null Beeld FREE
Beeld FREE

Mischa tiptWereldmuziek

Mischa tipt: Merope, BLK JKS, Stephan Micus en Nuba Nova

Mischa Andriessen

Merope

‘Salos’

Het Belgisch-Litouwse trio Merope heeft op dit nieuwe album zijn geluid verrijkt met het 24-koppige ­kamerkoor Jauna Muzika uit Vilnius. Ronduit indrukwekkend is de ruimtelijkheid van deze muziek, waarin de prachtig broze stem van zangeres Indré Jurgelevičiūté door die ondersteunende stemmen alleen maar kwetsbaarder klinkt. De begeleiding op gitaar en bansuri (bamboefluit) is sober, subtiel en smaakvol. Waarom een andere noot overwegen, als ­degene die je speelt meteen raak is?

BLK JKS

Abantu/Before Humans

Met haar in 2009 verschenen debuutplaat wist het Zuid-Afrikaanse BLK JKS direct een fikse schare beroemde fans aan zich te binden. Voor Foo Fighters-frontman Dave Grohl was het zelfs het album van het jaar. Deze nieuweling zal niet teleurstellen. De totaal eigen en daardoor ongrijpbare sfeer is meer dan aanstekelijk. En het aantal momenten dat je als luisteraar volledig verrast wordt niet te tellen. Heel bijzonder.

Stephan Micus

Winter’s End

Gestaag bouwt de Duitse multi-instrumentalist Stephan Micus aan een oeuvre met een grote ­eigenheid. Micus’ muziek ademt rust en beheersing, maar er staat wel degelijk spanning op, onder de ernst schuilt relativering, en hoe geconcentreerd Micus zijn imposante arsenaal exotische instrumenten ook tot klinken brengt, nieuwsgierigheid en spelplezier blijven voor hem het belangrijkst. Het is muziek die een zekere openheid van de luisteraar vraagt, en die wordt ruimhartig beloond.

null Beeld

Nuba Nova

Speedcaravan

Een bruisende plaat van dit Frans-­Algerijnse gezelschap, dat het ­traditionele en het moderne even kundig als dansbaar met elkaar ­verbindt. Een hoofdrol heeft de ­elektrische oud van Hamdi Benani, de fenomenale musicus die in september vorig jaar, kort na de opnamen, aan corona overleed. Dit geweldig ­vitale album is een prachtig en ­gepast in memoriam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden