Mischa tiptJazz

Mischa tipt: Joost Lijbaart, Joel Ross, Stark Linnemann en Michael Wollny

null Beeld
Mischa Andriessen

Joost Lijbaart
Free

Drummers die zo intens luisteren als Joost Lijbaart zijn er maar weinig. Bij hem is de stilte na een klap net zo van belang als de klap zelf. Het geluid en de ruimte zijn op 'Free' gelijkwaardige tegenspelers. Mede daardoor weet Lijbaart zijn eerste soloalbum met louter percussie en een harmonium toch gevarieerd en spannend te houden. Knap.

Joel Ross
Who Are You?

Amerikaanse jazz wil nog wel eens verzanden in haantjesgedrag, maar de muziek van de veelbelovende vibrafonist Joel Ross is opmerkelijk zachtmoedig. Hij schrijft prachtige melodieën die iets dromerigs hebben, maar nooit zoetsappig zijn. En die indrukwekkend ingetogen worden gespeeld door een sterke, jonge band.

null Beeld

Stark Linnemann
Transcending Beethoven Volume 2

Er bestaan talloze jazzinterpretaties van klassieke muziek, en in dit Beethovenjaar zijn er de nodige gewijd aan de grote Ludwig Van. Pianist Paul Stark en drummer Jonas Linnemann gaan beduidend verder met een verbeeldingsrijke omzetting van Beethovens 'Cello Sonate Opus 69' naar een stuk voor jazzkwartet. Juist door optimaal het gepaste respect voor de originele compositie te tonen komen de vier musici tot een frisse versie die sprankelend is en toch ook pure jazz.

Michael Wollny
Mondenkind

Bij de maanlanding in 1969 bleef één astronaut aan boord van het ruimteschip. Over deze Michael Collins werd eens geschreven dat hij de eenzaamste mens sinds Adam moet zijn geweest. De Duitse pianist verklankt op 'Mondenkind' deze eenzaamheid, zoals alleen hij dat kan. Met verrassende bewerkingen van Tori Amos tot Alban Berg, en met van melancholie en inventiviteit doordrenkt eigen werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden