Mischa tipt

Mischa tipt jazz: zo levendig dat het zweet van je kamermuren afdruipt

null Beeld
Mischa Andriessen

Les Chroniques de l’Inutile
L’occurence (concert takes)

De kronieken van de nutteloze; achter deze wonderbaarlijke bandnaam gaat een sextet schuil geleid door gitarist Benjamin Sauzereau. Deze Fransman schrijft sfeervolle stukken waarin de musici optimaal gebruik maken van de dynamiek. Windstil slaat zomaar om in storm en omgekeerd. Fraai is ook de klankkleur van de groep. Vooral het heel subtiel wringen van de fluiten en de saxofoons houdt de luisteraar steeds in de greep

Levitation Orchestra
Illusions Realities

Op het Schotse Gearbox label verschijnen met regelmaat uiterst boeiende platen, zoals deze. Het dertienkoppige Levitation Orchestra is zo samengesteld én geaard dat het alle kanten op kan. Het ene moment schurkt de muziek tegen R&B aan, om het volgende ogenblik uit te monden in een totale trip waarin Ravels Boléro nog voorbij komt, of lijkt dat maar zo? Wat alles toch tamelijk vanzelfsprekend met elkaar verbindt, is de gloedvolle manier van spelen en zingen. Naast de opmerkelijke combinatie van concentratie en onbegrensdheid. Heerlijke plaat.

Makaya McCraven
Deciphering the Message

null Beeld

Geen evolutie zonder traditie. Het is het motto van drummer Makaya McCraven die hier heel ingenieus oude opnamen verwerkt in zijn eigen muziek die zo geweldig levendig klinkt dat het zweet van je kamermuren druipt alsof je op de eerste rij in een jazzclub zit.

Steven Kamperman
City Maps

Klarinettist Steven Kamperman is een avonturier die nooit het overzicht verliest. Zijn muziek vertrekt vaak vanuit een helder concept, maar dat betekent absoluut niet dat de weg en het eindpunt op voorhand bekend zijn. City Maps past perfect in die lijn en is opnieuw helemaal raak. De drukke stad, de multiculturele stad, de raadselachtige stad: met zijn drumloze kwartet brengt Kamperman alles tot leven. En wat een goed idee, de drums weglaten, het geeft de muziek adem.

City Maps staat aanstaande zondagmiddag in het Bimhuis

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden