Mischa tiptJazz

Mischa tipt jazz: Ryan Cohan, Alex Koo Attilla Gyárfás Ralph Alessi, Peltomaa Fraanje Perkola, Jean-Marie Machado

null Beeld
Mischa Andriessen

Ryan Cohan
Originations

Pianist Ryan Cohan schreef zes stukken waarin zowel zijn Joodse als zijn Arabische wortels zijn verwerkt. Tegelijk is de muziek door de toevoeging van een strijkkwartet een amalgaam van klassiek en jazz. Cohan heeft tussen die vier muzikale werelden een voorbeeldige balans gevonden met een elegante, maar gelukkig soms ook pittige klank en meeslepende melodieën. Het bezonnen maar wel degelijk doorvoelde en warmbloedige spel van de solisten maakt het helemaal af.

Alex Koo Attilla Gyárfás Ralph Alessi
Identified Flying Object

Alleen al hoe in het eerste nummer piano en slagwerk plots stilvallen en de melodie enkel op trompet wordt voortgezet, eindigend in één langgerekte noot. Zo’n verrassende subtiliteit is bepaald geen uitzondering op de nieuwste plaat van de Belgisch-Japanse pianist Alex Koo. Zijn even geraffineerde als spannende composities worden door de drie musici voorbeeldig van kleur en vooral van warmte voorzien. Een onnadrukkelijk meesterwerk.

Peltoma Fraanje Perkola
Ær

null Beeld

Eerste plaat van een nieuw Fins-Nederlands trio. De bezetting is met onder meer een Middeleeuwse harp en een viola da gamba allesbehalve gewoon, maar meer dan passend bij de sfeervolle ruimtelijke klanken. De Nederlandse pianist Harmen Fraanje weet met zijn verzorgde poëtische spel het ijlhoge maar o zo krachtige stemgeluid van zangeres Aino Peltomaa fantastisch te omlijnen. En met die stemmige viola da gamba eronder schiet het gemoed dan al gauw fijn vol.

Jean-Marie Machado
Majakka

De Franse pianist Jean-Marie Machado vormde een even spannend als evenwichtig kwartet met daarin een cello, saxofoons en fluiten naast Arabische percussie-instrumenten waaronder de zarb. Sierlijke, beheerste muziek waarbij het heerlijk wegdromen is. De verbeeldingskracht van de solisten, het spelgemak en in de fijnzinnige harmonieën steeds weer het prettig samengaan van vreemd en vertrouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden