Mischa tiptJazz

Mischa tipt Jakob Bro, Rodrigo Faina, Gijs Levelt en Stick Men

null Beeld
Beeld
Mischa Andriessen

Jakob Bro
Uma Elmo

Aan afgebakende maatsoorten en ritmes doet de Deense gitarist Jakob Bro op dit album niet. Juist door de tijd niet in te perken, maakt hij invoelbaar hoe deze verstrijkt. Uma Elmo is even subtiel als intens, zeker ook door fijnzinnig meeslepend spel van trompettist Arve Henriksen en drummer Jorge Rossy. Het album brengt de luisteraar in een trance alsof hij in een droomstaat verkeert. Reconstructing A Dream heet het eerste nummer dan ook niet voor niets.

Rodrigo Faina and Change Ensemble
Different Roots

Rodrigo Faina is een Argentijnse componist en gitarist die met het goeddeels Nederlandse Change Ensemble een prachtige plaat heeft afgeleverd. Faina weet de klankmogelijkheden van het grote en divers samengestelde orkest haast optimaal te benutten op een vaak verrassende manier. Mooi, hoe fijntjes echo’s van de Argentijnse tango in de composities doorklinken, met die typische weemoed in de melodielijnen, maar zonder het dwingende ritme. En knap, hoe Faina zoveel tegelijkertijd kan laten gebeuren, en de muziek toch steeds als een geheel laat klinken.

Gijs Levelt
Spoken

null Beeld
Beeld

De Nederlandse trompettist Gijs Levelt is vooral bekend van zijn werk in uitbundige gezelschappen als de Amsterdam Klezmer Band en vroeger het Willem Breuker Collectief. Dit keer staat hij alleen. Zijn trompet en omlijstende elektronica, dat is het hele verhaal. Een mooi verhaal. Levelts liefde voor ritmes en melodieën die complex zijn, maar heel vanzelfsprekend klinken, laat hij hier heel sterk spreken. Muziek die gewoon lekker is en op hetzelfde moment gelaagd.

Stick Men
Owari

Bassist Tony Levin en drummer Pat Mastelotto hebben onder meer hun sporen verdiend in de legendarische band King Crimson waarvan het onvergetelijke nummer Larks’ Tongues in Aspic een indrukwekkende vertolking krijgt. Tezamen met de formidabele gitarist Markus Reuter en dito toetsenist Gary Husband trakteren ze de luisteraar op superbe progressieve jazzrock.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden