Mischa tiptJazz

Mischa tipt Brandee Younger, Oene van Geel en Tom van Dyck, Giovanni Guidi & Lee Morgan

Oene van Geel Beeld
Oene van Geel
Mischa Andriessen

Brandee Younger
Somewhere different

De Amerikaanse harpiste Brandee Younger levert een gedurfde plaat af waarop haar in de jazz nogal ongewone instrument met gemak, maar ergens ook onnadrukkelijk, de aandacht naar zich toetrekt. Al is de hoofdrol voor de gewaagde composities die soms zoetig tegen R&B aanschurken, maar waarin zeker ook vurige en vrije jazz doorklinkt.

Oene van Geel Tom van Dyck
Frisbee

Voor een plaat die bol staat van het spelplezier is Frisbee een treffende titel. Zoals een speler de frisbee soms zo sierlijk mogelijk naar de ander gooit en soms zo dat de tweede speler hem alleen met een uiterste krachtinspanning kan vangen, zo is ook de muziek op dit album. Oene van Geel (op zijn vertrouwde altviool, maar ook tal van andere instrumenten) en saxofonist Tom van Dyck wisselen heel aanstekelijk op hoog niveau muzikale ideeën met elkaar uit. Vaak intrigerend of ontroerend, maar niet zelden ook domweg voor de lol.

Giovanni Guidi
Ojos de Gato

De Italiaanse pianist Giovanni Guidi is een even talentvol als tegendraads musicus en componist. Op dit album bewijst hij zijn eer aan vrije jazzgeesten uit de jaren zestig, waaronder Gato Barbieri, de vlammende Argentijnse saxofonist. Guidi schrijft stukken die emotioneel alle kanten opschieten, ideaal materiaal voor de beide blazers: James Brandon Lewis op sax en Gianluca Pettrella op trombone, en vooral ook voor Guidi zelf, die zo ongelofelijk mooi meermaals zijn eigen ideeën lijkt te verstoren.

Lee Morgan
The Complete Live at the Beachhouse

Gulle uitgave (8 cd’s/12 lp’s) van de concerten die trompettist Lee Morgan in juli 1972 in een Californische club gaf. Overdag lagen Morgan en zijn vier bandleden te relaxen op het strand, ’s avonds speelden ze hoorbaar het dak eraf. Heerlijk energieke muziek met een hoofdrol voor rietblazer Bennie Maupin die daarmee ook Morgan zelf tot een topprestatie dwingt.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden