Minister geeft Metropole Orkest geld om zonder subdisie door te gaan

De Britse dance-act Basement Jaxx treedt op met het Metropole Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven. © ANP Beeld
De Britse dance-act Basement Jaxx treedt op met het Metropole Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven. © ANP

Minister Marja van Bijsterveldt (Media) gaat het Metropole Orkest helpen in zijn wens om als zelfstandig gezelschap verder te gaan. Dat orkest maakt nu nog deel uit van haar mediabegroting, maar door bezuinigingen komt daar een eind aan.

Het orkest werkt daarom aan een toekomst zonder overheidsinkomsten, maar heeft daar tijd voor nodig. In het mediadebat in de Tweede Kamer zegde de minister vandaag toe het gezelschap financieel op weg te helpen.

Volgens de musici is er in de komende 4 jaar 11,5 miljoen euro nodig, waarna het gezelschap op eigen benen verder kan. De minister had eerder 8 miljoen euro ingeboekt voor ontslagvergoedingen. Dat bedrag mag het orkest nu benutten voor de overgang naar zelfstandigheid. De bewindsvrouw zoekt nog naar een oplossing voor het resterende bedrag. Ze voegde eraan toe dat aan die zoektocht is verbonden dat het orkest na 4 jaar ook echt op eigen benen moet staan. Een aantal fracties in de Tweede Kamer drong vandaag aan zo'n oplossing.

Anton Kok is directeur van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), de koepel waar ook het Metropole Orkest onder valt. Hij is tevreden met de oplossing. 'Het gaat er nu om met de minister de plannen naar verdere onafhankelijkheid goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het Metropole Orkest een eerlijke kans krijgt zijn unieke en bijzondere plek in het Nederlands muzieklandschap te behouden', zei hij na afloop van het debat.

Het orkest bracht zijn wens eerder ook muzikaal onder de aandacht. Het gezelschap bracht namelijk onlangs het nummer Wereldwijd Orkest uit, waarmee de leden het kabinet uitdagen om anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. Aan die plaat werkten diverse artiesten mee, zoals Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis. Op internet was de single meteen een hit. In de single top 100 nam het nummer de eerste plaats in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden