Recensie

'Mimosas' is een Arabische western met een hoofdrol voor het Atlasgebergte

null Beeld Jeanette Vos001
Beeld Jeanette Vos001

Mimosas
Regie: Oliver Laxe.
Met Shakib ben Omar, Ahmed Hammoud en Said Aagli.
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Je moet even met je ogen knipperen, zo oogverblindend is het landschap dat de Spaanse regisseur Oliver Laxe op locatie in Marokko tevoorschijn tovert. Je zou ‘Mimosas’, vorig jaar bekroond in Cannes, het best kunnen omschrijven als een spirituele reis door het Atlasgebergte, een Arabische western waarin vooral het meditatieve werk van Abbas Kiarostami doorklinkt.

De kortste route naar Sijilmasa, de middeleeuwse berberstad waar een oude, doodzieke sjeik begraven wil worden, is dwars door de bergen. En zo maakt een karavaan van nomaden zich op om langs levensgevaarlijke berghellingen de laatste rustplaats van de sjeik te bereiken. Herinneringen aan Werner Herzogs avonturenfilm ‘Aguirre, der Zorn Gottes’ komen snel bovendrijven.

Reis

In Herzogs groots opgezette film zette een zestiende-eeuwse Spaanse conquistador alles op alles om via de Peruaanse jungle het mythische goudland El Dorado te bereiken. Het verschil is dat in Mimosas niet de christelijke maar de islamitische symboliek overheerst, onder meer door opdeling van het verhaal in hoofdstukken, vernoemd naar verschillende gebedsposities. Als spiritueel leider wordt de jonge verhalenverteller Shakib aangewezen die zich, zo lijkt het, vanuit een andere, modernere tijd bij het gezelschap voegt. Shakibs verhaal over het ontstaan van de aarde, waarin de duivel met zijn bewoners speelt, weerklinkt tijdens de reis. De karavaan wordt overvallen door bandieten. Er vallen doden. De vraag is of ze Sijilmasa ooit zullen bereiken. En zo ontvouwt zich een mystieke vertelling over geloof en lotsbestemming, waarin schitterende, eeuwenoude rotsformaties vanzelfsprekend de hoofdrol opeisen.

Lees hier meer filmrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden