null Beeld

LeestipsElke Geurts

Mijn doel: indringen in het geheim van de persoonlijkheid

Wekelijks tipt een schrijver of (beroeps)lezer drie favoriete boeken. Vandaag Elke Geurts.

Elke Geurts

Waar ik steeds naar terugkeer

Sinds vandaag heb ik de verhalenbundel Vogels die vlees eten van Thijs de Boer weer in huis. Dat moet meteen in de krant. Ik heb het boek namelijk écht gemist. Dat gebeurt mij niet vaak. Heel lang kon ik zijn precieze maar zeer deprimerende verhalen niet herlezen omdat mijn exemplaar was gestolen door de meest ondoorgrondelijke cursist die ik ooit lesgaf.

Het was een bleke jongeman die in alle schrijflessen geen woord sprak, geen letter schreef en ook geen huiswerk inleverde. Nadat ik hem na les vijf of zes, ter troost ende inspiratie, Vogels die vlees eten in zijn hand drukte – ‘Dit heb jij nodig!’ – is hij nooit meer teruggekomen. Uiteraard zonder iets te zeggen.

Wat ik nu lees

Op dit moment lees ik de autobiografie van C.G. Jung, Herinneringen Dromen Gedachten.

Mijn leven is doordrongen en samengevat door één werk en één doel, namelijk: in te dringen in het geheim van de persoonlijkheid.

Dat is ook mijn doel. Door het werk van Jung te bestuderen hoop ik de sluipwegen naar het onderbewuste te vinden. En het geheim van de persoonlijkheid te leren doorgronden. En daarmee van de wereld.

In onze tijd kun je het zien als nooit tevoren: het gevaar dat ons allen bedreigt is niet van de natuur maar van de mens afkomstig; van de ziel van enkelen en van velen. Alles hangt ervan af of onze psyché goed functioneert of niet. Als vandaag de dag bepaalde mensen hun hoofd verliezen, dan explodeert een waterstofbom.

Waar ik me op verheug

Ik kijk heel erg uit naar De jonge man van Annie Ernaux die eind januari in vertaling zal verschijnen. Haar werk is een grote inspiratiebron voor mij. Omdat ze als geen ander haar eigen ervaringen tot literatuur weet te transformeren en dat op zo’n weergaloos scherpe, en diepzinnige manier doet dat het - haast - al het andere schrijven overbodig maakt. Ik hou van die noodzakelijkheid.

Elke Geurts’ laatste roman, Wie is die vrouw, verscheen in mei 2022.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden