null Beeld
Beeld

ColumnKelli van der Waals

Mijn beschuldigende vinger jeukt als ik actrice Jamila Jameel over Jennifer Lawrence zie beginnen

Kelli van der Waals

Er was een tijd dat iedereen gek was op Jennifer Lawrence, de actrice van de gigantisch populaire Hunger Games-films en de artsy romcom Silver Linings Playbook, waarvoor ze op haar 22ste een Oscar kreeg. Mensen werden ingepakt door haar schoonheid, talent en innemende persoonlijkheid, de grapjes en kleine foutjes die ze maakte en die de filmster zo menselijk deden overkomen. Ze leek niets fout te kunnen doen.

Tot 2018, ongeveer, toen ze opeens alles fout deed, volgens de publieke opinie. Haar grapjes werden als onbeschoft opgevat, haar jurken als antifeministisch. Ze besloot een jaar pauze te nemen van de filmbusiness, het werden er meerdere.

Nu is ze weer terug, zwanger en met een Netflixfilm die donderdag in première gaat. Ze geeft interviews waarin ze weer grapjes maakt, en ingaat op haar afwezigheid. Interviews waarvan Jameela Jamil op Twitter zei verdrietig te worden, omdat eruit zou blijken hoe de maatschappij de spirit van een zelfverzekerde vrouw kapot had gemaakt. Ze twitterde een citaat van Lawrence: ‘Ik was bang dat iedereen me zat was. Ik had het gevoel dat mensen van mij een pauze nodig hadden. Dat snapte ik, ik was mezelf ook zat. Ik kan het sentiment van het internetpubliek goed inschatten. Maar ik zal niet doen alsof ik niet moest huilen toen ik de commentaren las.’

Oorlog tegen onhaalbare schoonheidsidealen

Er zijn ook heel veel mensen gek op Jamil, een Britse actrice die op Twitter meer dan een miljoen, en op Instagram meer dan drie miljoen volgers heeft. Jamil, die zich in haar bio omschrijft als een ‘feminist-in-progress’, is bekend vanwege haar focus op lichaamsbeeld en mentale gezondheid, en de publieke oorlog die ze voert tegen beroemdheden die onhaalbare schoonheidsidealen promoten. Zo schold ze de Kardashian-zusjes en rapper Cardi B uit voor vuile leugenaars, en wenste ze hen toe dat ze publiekelijk in hun broek zouden poepen. In 2019 werd Jamil door Meghan Markle gekozen voor de cover van Vogue, als een van vijftien vrouwelijke ‘Forces for Change’.

Ook ik ben onder de indruk van haar strijd, ik heb er zelfs een stukje aan gewijd in een boek. En ik was content toen ik van de zomer ontdekte dat heel veel meisjes en jonge vrouwen al weten wie Jamil is: het lijkt me dat het ten goede komt aan hun zelfbeeld, in deze absurd perfectionistische tijd.

Maar recentelijk leerde ik ook over de aanval die Jamil in 2019 deed op de Britse televisiepresentator Caroline Flack, die toen een televisieprogramma maakte over plastische chirurgie – volgens Jamil een format dat verdiende aan de onzekerheid van deelnemers. Ze mobiliseerde haar volgers tot een online offensief, waarin Flack van uitbuiting werd beschuldigd. Toen Flack een aantal maanden later zelfmoord pleegde, wees Jamil op de maandenlange vernedering die Flack in de (sociale) media had ondergaan over haar persoonlijke leven. ‘Het was een kwestie van tijd voor ze over de rand zou worden geduwd.’ Kort daarna deelde een journalist een persoonlijk bericht van Flack, waarin ze had gezegd: ‘Ik worstel met Jameela. De haat die ze mijn kant op stuurt.’

Mijn beschuldigende vinger jeukt, als ik zoiets lees – en nog meer als ik Jamil dan over Jennifer Lawrence zie beginnen. Maar dit voorbeeld laat nou net zien dat dingen altijd gecompliceerder en genuanceerder liggen dan het online informatiekluwen doet vermoeden.

Lastig, hoor.

Swipen & klikken - Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden