TaalPeter-Arno Coppen

Mijd geen meiden

null Beeld
Peter-Arno Coppen

Een lezer stoort zich aan het gebruik van het woord ‘meiden’ in de krant. Het meervoud zou impliceren dat je in het enkelvoud zou moeten spreken van ‘een meid’, en dat heeft voor hem een ongunstige, wat neerbuigende betekenis (denk ook aan ‘dienstmeid’ en ‘keukenmeid’). Hij veronderstelt dat jonge vrouwen dit niet van zichzelf zullen zeggen. Is het niet denigrerend? Waarom niet gewoon ‘meisjes’ tegenover ‘jongens’?

Om te beginnen denk ik dat ik moet zeggen dat wij als mannen hier eigenlijk niet over kunnen oordelen. Wij hebben geen idee hoe het is voor (jonge) vrouwen om ‘meid’ genoemd te worden. Wel heb ik de indruk dat juist vrouwen zijn begonnen met het – misschien als een soort geuzennaam – benoemen van zichzelf met dat woord. Ik denk dat ouders die nu spreken over ‘onze meiden’ daar helemaal niets denigrerends of ongunstigs in zien.

Bovendien had het ook wel iets geks dat jonge, adolescente vrouwen met het woord ‘meisje’ aangeduid werden, terwijl jongens al heel jong geen ‘jongetje’ meer waren. Ik kan me voorstellen dat geëmancipeerde vrouwen juist dat verkleinwoord ervaren hebben als denigrerend. Natuurlijk zal het zo niet bedoeld zijn, maar het is een oneffenheid in een taal die gelijkheid zou moeten uitdrukken.

Daar komt bij dat het verkleinwoord ‘meisje’ ook het gebruik van het onzijdige lidwoord ‘het’ met zich meebrengt. Hoewel dat ook niet in een biologische betekenis bedoeld zal zijn worden vrouwen hiermee als geslachtsloze wezens neergezet totdat zij de adolescentie ontgroeid zijn. Ook dat zal niet de bewuste bedoeling zijn, maar helemaal gelukkig is het niet.

In het huidige tijdsgewricht wordt het steeds belangrijker om taalgebruik niet alleen af te stemmen op de bedoelingen van de spreker, maar ook op de interpretatie van de hoorder. ‘Meiden’ lijkt me een vroeg voorbeeld daarvan.

Peter-Arno Coppen en Ton den Boon helderen grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u op. Ook een taalvraag? Mail peter-arno.coppen@ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden