Review

Midden in een gigantische prehistorische voetafdruk

Hub Crijns e. a. (red.): Solidariteit als cement van onze samenleving - Op het breukvlak van een nieuwe wereldeconomie. Kok, Kampen (in samenwerking met DISK); ¿ 22,50.

HARRIET SALM

Deze cartoon - aldus de bundel 'Solidariteit als cement van onze samenleving' - weerspiegelt “de huidige geestesgesteldheid van ons mensen”. Mensen worden meegesleurd in een proces van maatschappelijke en economische verandering, maar weten niet waar dat op uitloopt. “We nemen fragmenten waar, maar missen het overzicht.” Eigenbelang en martkwerking lijken daarbij de heilige economische begrippen van dit moment, maar hoe zit het met de saamhorigheid? Is daar nog ruimte voor, of is solidariteit een begrip uit de jaren zeventig? Het antwoord van de samenstellers van dit boek ligt al in de titel: juist als maatschappij en economie een revolutie ondergaan, is solidariteit als cement van de samenleving van het hoogste belang.

Bekende en onbekende namen gaan op dit thema in. Onder hen Henk Tieleman, econoom en antropoloog, Sajidah Abdus Sattar, lid van de moslimraad in Nederland, Herman Wijffels van de Rabobank, de vakbondsvoormannen Johan Stekelenburg en Anton Westerlaken, en arbeidspastores. Geen lichte kost, maar wie zich verdwaald voelt in deze tijd - als in een grote prehistorische voetstap - vindt er veel in dat het overdenken waard is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden