Review

Microbiologische brei

,,Elke arts onderwerpt zich aan de eed van Hippocrates: de arts moet zich laten leiden door naastenliefde en verantwoordelijkheidsgevoel', zo onderwijst ons Tineke Verburg. Met dit obligate intro-praatje kondigt zij een nieuwe aflevering aan van de Tros-documentaireserie 'Artsen van de 21ste eeuw'. Dat is overigens niet wat het lijkt: er is geen witte jas of ziekenhuis te zien.

Martine Borgdorff

Hoofdpersoon van vanavond is namelijk een microbioloog met als werkterrein het natuurpark Carlsbad in de Amerikaanse staat New Mexico. Miles Hacker is de aanvoerder van een onderzoeksteam dat de afgelopen twintig jaar doende is geweest met het zoeken naar organismen 'met een grote zuiverheid'. Die vindt hij diep verborgen in de grotten van Carlsbad, waar het onderaards wemelt van de organismen en microben. Hacker en zijn medeonderzoekers hopen vurig dat die hen de weg zullen wijzen naar een geneesmiddel tegen kanker.

De micro-organismen worden in het laboratorium opgekweekt, waarbij zorgvuldig in de gaten wordt gehouden of de chemische stoffen die ze bij groei afgeven geschikt zijn om kwaadaardige tumorcellen te vernietigen. Lukt dat en blijven de gezonde cellen daarnaast intact, dan kan volgens Hacker gerust gesproken worden van een doorbraak in het wereldwijde kankeronderzoek.

Dat lijkt allemaal heel wat. Helaas krijgt de kijker na twintig minuten doorworstelen opeens te horen dat het nog wel een jaar of zeven, acht kan duren voor Hacker met een betrouwbaar resultaat komt. En zelfs dan is het nog maar afwachten wat kankerpatiënten concreet aan zijn bevindingen hebben.

En dat is niet het enige manco van de reportage. De vanavond vertoonde aflevering van 'Artsen van de 21ste eeuw' is een gortdroge cursus medisch-biologisch onderzoek voor beginners. En lekker kijkwerk is het ook al niet. De praatjes van de onderzoekers, die niet op enige passie te betrappen zijn, worden tot vervelens toe afgewisseld met plaatjes van de grotten. Maar het meest ergerlijke zit in de opgelegde human interest.

Om de pseudo-wetenschappelijke brei nog enigzins een menselijk gezicht te geven, mogen twee leukemie-patiëntjes en hun ouders in 30 seconden hun verhaaltje doen. Dat, naast de hoopvolle maar niet ingeloste belofte van een nieuw middel tegen kanker, geeft op z'n zachtst gezegd een vies smaakje. Met de eed van Hippocrates heeft het in ieder geval niets van doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden