NecrologieEric Carle 1929-2021

Met Rupsje Nooitgenoeg wilde Eric Carle (1929-2021) kinderen geruststellen

De Amerikaanse illustrator Eric Carle, hier met zijn Beertje Bruin, wat zie je daar? Beeld AP
De Amerikaanse illustrator Eric Carle, hier met zijn Beertje Bruin, wat zie je daar?Beeld AP

Hij werkte mee aan meer dan zeventig kinderboeken. Toch zullen we Eric Carle altijd herinneren als de auteur van Rupsje Nooitgenoeg. Het boek dat kinderen wereldwijd hoop gaf op een mooie toekomst.

Judith Harmsen

De naam Eric Carle zal lang niet iedereen bekend voorkomen, maar overal ter wereld groeien kinderen nog altijd op met zijn werk. De auteur van het beroemde kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleed afgelopen zondag op 91-jarige leeftijd in Massachusetts in de Verenigde Staten. Donderdag werd zijn overlijden bekendgemaakt. Zijn zoon vertelde The New York Times dat hij overleed aan nierfalen.

Als illustrator en later ook als schrijver of coauteur werkte Carle in zijn leven mee aan meer dan 75 kinderboeken, zoals De spin die het te druk had en Wil je mijn vriendje zijn?. Zijn illustraties waren altijd kleurrijk en kenmerkend vanwege de collagetechnieken die hij gebruikte. Veel van zijn werk gaat over dieren en de natuur.

Hoop voor de toekomst

Toch zal Carle boven alles herinnerd worden om The Very Hungry Caterpillar, zoals Rupsje Nooitgenoeg in de originele taal heet. Het boek verscheen in 1969 en werd in 65 talen vertaald. Wereldwijd zijn er naar schatting zeker 50 miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland stond het vorig jaar nog in de top 50 best verkochte boeken.

Met het inmiddels zo bekende kinderboek over de rups die een feestmaal verorbert voor hij in een vlinder verandert, wilde Carle kinderen hoop geven voor de toekomst, zei hij vaak in interviews. “Toen ik klein was, en ik denk dat dit geldt voor veel kinderen, dacht ik: ik ga het nooit redden in het volwassen leven. Kleine dingen als je huur betalen, een familie onderhouden, autorijden, hoe ga ik dat allemaal kunnen?”, vertelt hij in 2014 in een filmpje van uitgeverij Puffin Books, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Rupsje Nooitgenoeg.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

“De boodschap van het verhaal over de kleine, onbelangrijke, lelijke rups die uitgroeit in een mooie, grote vlinder is: ook jij zal mooi zijn, en ook jij zal de wereld in vliegen.”

Zelf dacht Carle dat het vanwege die boodschap was dat Rupsje Nooitgenoeg zo’n groot succes is geworden. “Kinderen hebben hoop nodig. Dat is de aantrekkingskracht van het boek.”

Bruin en grijs

Carle werd geboren in New York, maar op zijn zesde verhuisde hij met zijn eerder naar Amerika geëmigreerde Duitse ouders terug naar Duitsland, waar hij opgroeide ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Over die tijd zei hij later eens in een radio-interview: “Tijdens de oorlog waren er geen kleuren. Alles was grijs en bruin.” Het was daarom, dacht hij, dat hij zo graag felle kleuren gebruikte in zijn illustraties.

In 1952, toen hij 23 was, keerde Carle terug naar zijn geboorteland, waar hij grafisch ontwerper werd. Het eerste kinderboek dat hij illustreerde was Beertje Bruin, wat zie je daar?, dat uitkwam in 1967. Voor dat boek werkte hij samen met de schrijver Bill Martin met wie hij ook ­enkele andere kinderboeken zou maken.

De originele illustraties voor de boeken van Carle zijn sinds 2002 te zien in Amherst, Massachusetts, waar Carle en zijn vrouw een ­museum oprichtten. In het Eric ­Carle Museum of Picture Book Art zijn behalve werk van de kinder­boekenauteur zelf, ook illustraties van andere kunstenaars te vinden.

Lees ook:

Rupsje Nooitgenoeg wordt vijftig en is nog steeds immens populair. Waar zit ‘m het succes in?

Vijftig jaar na publicatie is Rupsje Nooitgenoeg nog altijd razend populair. En dat terwijl Carle destijds grote moeite had een uitgever te vinden voor het kinderboek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden