Aftrap cultureel seizoen

Met #reserveernujestoel wil de Uitmarkt mensen naar het theater lokken

Opbouw van de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam.  Beeld Joris van Gennip
Opbouw van de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

Met de actie #reserveernujestoel hoopt de Uitmarkt de kaartverkoop te stimuleren en mensen weer naar de zalen te lokken. Na twee jaar corona heeft de kunst- en cultuursector het nog steeds moeilijk.

Ally Smid

Van vrijdag tot en met zondag presenteren artiesten hun nieuwe voorstellingen op de Uitmarkt in Amsterdam, rond het Museumplein en het Leidseplein. De organisatie van het evenement heeft de actie #reserveernujestoel bedacht om bezoekers nú al kaarten te laten kopen, om de opkrabbelende cultuursector een zetje in de rug te geven.

Behalve bij de grote publiekstrekkers blijven de bezoekersaantallen na twee coronajaren nog achter bij de verwachtingen. Met de actie nodigt de organisatie van de Uitmarkt ook bezoekers uit voor het concert van de 77-jarige Willeke Alberti, morgenavond op het Museumplein, haar allerlaatste optreden voor een groot publiek. Wie een stoel meebrengt, is verzekerd van een plekje.

Op de Uitmarkt is dit jaar geen museummarkt. Wel kun je tekenen in de tuin van het Rijksmuseum en is er een familiedag in het Van Gogh Museum. Op het Museumplein wordt een Cultuurtuin ingericht, waar onder meer uitgevers hun nieuwe boeken aanprijzen.

Klapstoelkabaret

Verder zijn er concerten en voorstellingen te zien in het Concertgebouw en het DeLaMar, en zijn ook Paradiso en de Balie gratis toegankelijk. Er is een Klapstoelkabaret – een pop-uppodium voor cabaret en kleinkunst –, rockband De Staat treedt op, net als Karsu en Thijs Boontjes met band. Zondag is op het Museumplein de traditionele afsluiting van de Uitmarkt met een ode aan de Nederlandse musical.

Trouw besteedt donderdag speciale aandacht aan het komende culturele seizoen. Er zijn interviews met diva Ellen ten Damme, de nieuwe chef-dirigent van het Concertgebouw Klaus Mäkelä en met acteur Fahd Larhzaoui, die in de speelfilm El houb zijn Marokkaans-Nederlandse ouders vertelt dat hij toch echt gay is.

Lees ook:

Fahd Larhzaoui: Ik dacht echt dat ik de enige Marokkaan was die homoseksuele gevoelens had

El Houb is de eerste film over homoseksualiteit in het Nederlands-Marokkaanse milieu. Hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui weet hoe het is om uit de kast te komen. “We willen iedereen die deze worsteling doormaakt een hart onder de riem steken.

Knulletje Klaus Mäkelä wist op zijn zevende dat hij dirigent wilde worden

Wat zit er in het drinkwater in Finland? Er groeien daar zo veel goede maestro’s op. Zoals Klaus Mäkelä, die begint aan zijn eerste seizoen als artistiek partner van het Concertgebouworkest. ‘Om op deze historische plek te staan is niet intimiderend, maar juist inspirerend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden