null Beeld

Swipen & klikkenKelli van der Waals

Met Musk als Twitterbaas is het zaak ons twittergedrag radicaal aan te passen

Kelli van der Waals

Dus Elon Musk is uiteindelijk toch eigenaar en baas van Twitter geworden. ‘The bird is free’, twitterde hij optimistisch doch omineus. Dat het sociale medium ooit een gedegen en goed functionerend publiek gesprek zou faciliteren leek sowieso al een hopeloos streven, maar nu Musk de touwtjes in handen heeft is het zaak ons twittergedrag radicaal aan te passen en alleen nog accounts te volgen die beeldmateriaal van dieren twitteren. Accounts met namen als ‘Cute animals rule’ of ‘Puppies Heavens’ of ‘Meowed’, die veelal gedomesticeerde dieren antropomorfiseren, en waar weinig polarisering over kan zijn. Springende geitjes, een shetlandpony die een afstapje niet durft te nemen. Schattig, wellicht ook grappig, en als je het niets vindt dan hoef je er verder ook niets mee. Dit zijn accounts die sussen, niet provoceren.

Ik was er zelf al aan een paar begonnen, met Chonky Animals (@chonkyanimalx) als recentste. De tweets van dit account draaien volledig om dieren die corpulent zijn in een mate die al lang niet meer aan hun weelderige vacht is toe te schrijven; dieren die zo rond zijn dat ze vierkant worden. Varkens met snuiten als pekineeshondjes, bavianen bol als Boeddhabeeldjes, katten als kogelvissen. Chonky lijkt op chunky: knollig, plomp. ‘Chonk’ is sinds 2018 een internetterm voor katten met overgewicht. Met chonky bedoel je, in de woorden van het immer charmante Urban Dictionary, ‘something that is just fucking massive’.

Bij het account Chonky Animals draait het om corpulente dieren; katten als kogelvissen bijvoorbeeld. Beeld Twitter
Bij het account Chonky Animals draait het om corpulente dieren; katten als kogelvissen bijvoorbeeld.Beeld Twitter

Ledigheid

Soms leer je wat van Chonky Animals, zoals dat de wilde pallaskat (het enige dier hier dat wel echt chonky is door zijn vacht) op zijn staart zit om zijn voetjes warm te houden. Maar doorgaans gaat het om dieren die blijven hangen in het kattendeurtje, op hun buik naar de voedingsbak toe schuiven, knuffelen met een baby of dienen als voetenbankje. Er wordt vooral veel gezeten, gelegen en geslapen: ledigheid is de gemene deler. De chonky animals zijn gewoon heel rustig in hun chonky-zijn, heel mindful, ze hoeven niets van zichzelf. En voor meer zijn ze vaak ook veel te groot, bewijst een filmpje van een chonky kat die vervaarlijk naar links of rechts helt bij elke stap die hij zet.

Al is het natuurlijk ook zielig, al die overgewichtbeesten. Overvoed, opgeblazen en volgestopt. Hun ledigheid is ze opgelegd, door mensen. En hoe meer chonky dieren ik zie, hoe meer ik er de mens in zie (is dat ook niet de bedoeling, in de antropomorfe spiegel?). Wij overconsumerende wezens voor wie het nooit genoeg is. Voedsel, spullen, geld, status, aandacht, entertainment, informatie, desinformatie. En met die laatste komen we toch weer terug bij Twitter, de trechter waarmee mensen onsmakelijke hoeveelheden onzin en woede door de strot wordt geduwd, voor een foie gras van haat en misinformatie waar types als Musk van profiteren.

Musk, die met zijn vreemde opgeblazen torso tussen de chonky animals niet zou misstaan.

Opeens is de ledigheid van deze dieren onverdraaglijk.

Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden