Yousef in Met Mes.  Beeld Movies that Matter
Yousef in Met Mes.Beeld Movies that Matter

FilmrecensieMet Mes

Met Mes is een vals sprookje in een zuurstokroze kauwgombel

Met Mes
Regie: Sam de Jong
Met: Hadewych Minis, Shahine El-Hamus, Gijs Naber, Roeland Fernhout, Nils Verkooijen

Ronald Rovers

Zeldzaam zijn de Nederlandse films met zo’n heerlijk uitgesproken visuele stijl als Met Mes van Sam de Jong. Alles in deze wereld is zuurstokroze en pastel. Alsof de hele film zich afspeelt in de bel van een bubbelgum. Het lijkt een sprookje. Maar het is een vals sprookje.

Hadewych Minis speelt Eveline, een televisiepersoonlijkheid die genoeg heeft van haar dagelijkse spelshow en een documentaire wil maken. ‘Een warm en innemend portret van deze samenleving’ moet het worden, want zo ziet ze de wereld. Het is even schrikken als Yousef (Shahine El-Hamus) haar in het park afleidt en zijn vriend Evelines camera steelt. Yousef wil graag een nieuwe zonnebril, maar kan die niet betalen. Vandaar. Politie en verzekering hebben moeite met Evelines verhaal, tot ze verzint dat de dief haar met een mes bedreigde. En leugen die verstrekkende gevolgen heeft voor Yousef. Eveline denkt er geen moment over na.

Is dit Evelines sprookje? Is dit hoe ze vanaf haar comfortabele eiland naar de wereld kijkt? Of is het Yousefs sprookje? Is dit hoe hij met de natuurlijke naïviteit van de jeugd de wereld ziet? Of is dit misschien de kauwgombel waarin we allemaal leven?

Het contrast tussen de sfeer van de film en de feitelijke gebeurtenissen is waar Met Mes om draait. Je voelt je brein bijna kraken onder dat contrast, omdat het voortdurend probeert de zaken mooier te maken dan ze zijn. Als iets er zo mooi uitziet, kan er toch niets ernstigs aan de hand zijn? Fascinerend hoe je brein je kan bedriegen.

Met Mes is tot in de puntjes uitgewerkt. Bijrollen zijn er onder meer voor Roeland Fernhout en Gijs Naber. Allebei voegen ze iets heerlijk eigenaardigs toe aan deze wereld, zowel in bewegingen als dialogen. Een bizarre fantasiewereld, kun je denken, maar juist in de overdrijving zit het commentaar op de echte wereld.

Met mes is te zien in de Dutch Movies that Matter Competition en vanaf 14 april in de bioscoop.

Movies that Matter is een filmfestival over mensenrechten. Het vindt plaats in Den Haag, van 8 tot en met 16 april 2022. Ga voor recensies en interviews met regisseurs naar trouw.nl/moviesthatmatter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden