TaalTon den Boon

Met klimaatstrijd en -soldaat dringt oorlogstaal het klimaatdebat binnen

Je kunt een Nederlands kind dat zich inzet voor de strijd tegen klimaatverandering gewoon bij de naam noemen en daarbij zijn of haar wapenfeiten vermelden. Maar zo iemand ‘de Nederlandse Greta Thunberg’ noemen is een stuk efficiënter. Dat gebeurde afgelopen zomer al eens toen Trouw de jeugdige klimaatactiviste Rosa Anders aldus typeerde.

Deze week bleek de ‘soortnaam’ Greta Thunberg sekseneutraal te kunnen worden gebruikt: Lars, een twaalfjarig Nijmeegs jongetje dat de Gelderse Gedeputeerde Staten mocht toespreken over het klimaat (waar vervolgens gedoe over ontstond), werd op Twitter de Nederlandse Greta Thunberg genoemd.

Op dat sociale medium en ook in De Telegraaf werd het jongetje tevens getypeerd als klimaatsoldaat en klimaatkindsoldaat. Woorden als klimaatstrijd en klimaatstrijder verraden al langer dat het debat rond klimaatverandering een conflict-haard is en klimaatsoldaat en klimaatkindsoldaat bevestigen dat.

Strijden in dienst van een dubieuze partij

Klimaatsoldaat klinkt wel een tikje militanter dan klimaatstrijder, aangezien met strijder niet alleen een bewapende militair, rebel of terrorist kan worden bedoeld, maar ook een ongewapende en vredelievende activist.

Klimaatkindsoldaat is vooral een suggestief woord. Kindsoldaten staan er immers om bekend dat ze gemakkelijk geïndoctrineerd kunnen worden en strijden in dienst van een dubieuze partij met – laten we het netjes zeggen – aanvechtbare ethisch uitgangspunten. Dat negatieve imago van de kindsoldaat wordt linea recta overgedragen op de Greta Thunbergs van deze wereld wanneer die door hun critici nu klimaatkindsoldaten worden genoemd.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden