null Beeld netflix
Beeld netflix

De SerieKastanjemanden

Met ‘Kastanjemanden’ is er eindelijk weer eens een echte topper uit Denemarken

Edwin Kreulen

De Kastanjeman is een scandi-thrillerserie die dicht in de buurt komt van al wat oudere hoogtepunten in dit genre.

Netflix heeft voor het net verschenen Kastanjemanden (The Chestnut Man) dit jaar gewinkeld in Denemarken. Dat is al vaak geprobeerd en leverde zeker acceptabele series op, maar de echte fan moest al jaren wachten op een nieuw hoogtepunt.

Wat werd er deze keer bij elkaar geshopt? Uit het schap van de moordmysteries werden delen van de oudere voorganger The Killing in het karretje gelegd. Met de scenarioschrijver van destijds maar ook met het onderwerp: misdaad tegen kinderen. In deze nieuwe serie is een meisje al een jaar vermist en nu worden ineens diverse mensen vermoord aangetroffen, met naast hen een poppetje gemaakt van kastanjes. Met daarop steevast de vingerafdrukken van het doodgewaande meisje.

Politieke spanningen

En Netflix winkelde verder. Laten we dan ook maar meteen de politieke spanningen nemen uit het al even befaamde Borgen, leken ze te denken bij het filmplatform. En daarom is het verdwenen meisje de dochter van een minister. Deze vrouw rouwt om haar dochter, terwijl ze net opnieuw de politieke strijd moet aanbinden. Met een premier die haar ‘het allerbeste wenst’. De Borgenfan weet genoeg, dit wordt ook politiek bloederig. Oh ja, en uit deze serie is maar meteen ook Danica Curcic in het winkelwagentje gelegd. Zij had een kleine rol in Borgen en speelt nu de hoofdrol van de rechercheur die de Kastanjemanmoorden moet oplossen.

Klaar met winkelen? Nee, uit het familiedrama The Legacy is acteur Mikkel Boe Følsgaard overgenomen. De flierefluitende jongste zoon uit die Deense klassieker, toch niet de eerste acteur die destijds in het oog sprong, is nu de tweede hoofdrolspeler en rechercheur.

Prachtig drama

Vernieuwend is De Kastanjeman dan ook allerminst. En erg geloofwaardig begint het nou ook niet, met al die kastanjes. Maar daarmee hebben we de kritiek dan ook wel gehad. Deze serie ontwikkelt zich tot een prachtig drama over ouderschap en tekortkomen bij opvoeden. Over bijvoorbeeld het minuscule barstje in de eensgezindheid van de minister en haar man, dat al snel uitgroeit tot een forse scheur: moeten we verder gaan met ons leven, of blijven zoeken naar onze dochter? Over de workaholic-inspecteur Naia (gespeeld door Curcic) die als alleenstaande moeder moet kiezen tussen haar eigen dochter en haar werk. En vooral ook over Mark (Følsgaard), de rechercheur die gedwongen met haar moet samenwerken en die het in het begin allemaal helemaal niks kan schelen, dat gedoe met die kastanjes. Maar die langzamerhand de dofheid in zijn ogen verruilt. Voor het licht, voor de scherpte en voor de bezetenheid om de waarheid te achterhalen. Wat speelt acteur Følsgaard dat geweldig. De kijker raakt er zelf ook bezeten van.

Het gaat allemaal naar een geweldige climax, de doorsnee opera-ontknoping is er niks bij. Misschien wordt De Kastanjeman hier alleen maar bij zijn illustere voorgangers gezet omdat deze slotscène zo hard speelt op de emoties van de kijker. Maar het werkt wel.

Kastanjemanden (The Chestnut Man), 6 delen, te zien op Netflix.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden