Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: ‘Magische’ portretten van Carla van de Puttelaar.
Al meer dan 450 vrouwen uit de hele wereld heeft Carla van de Puttelaar gefotografeerd. En het einde van de reeks is nog niet in zicht. Allemaal zijn het getalenteerde en ‘krachtige’ vrouwen uit de internationale kunstwereld. Ze hebben uiteenlopende functies: van museumdirecteur en conservator tot veilingmeester en kunstenaar.
Het zijn geen doorsnee portretten. Van de Puttelaar fotografeert de vrouwen in uitbundige designerkleding en weelderige stoffen. De foto’s doen soms denken aan portretten van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters. Ze werkt altijd met natuurlijk licht dat details van de kleding en de huid fraai doet oplichten. De afbeelding moet het portret ontstijgen, vindt ze. Er moet een soort magie ontstaan, ‘alsof je naar een andere wereld kijkt’.
In Museum Jan Cunen in Oss zijn nu 65 portretten van deze powervrouwen te zien. Om er een paar te noemen: directeur Maria Balshaw van de Tate-musea, mode-ontwerpster Iris van Herpen, directeur Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum, schrijfster Hannah Rothschild, conservator Imara Limon van het Amsterdam Museum en cultuurminister Ingrid van Engelshoven.
Conservator Merel van den Nieuwenhof, die de tentoonstelling samenstelde, ondervond zelf aan den lijve hoe Van de Puttelaar te werk gaat in haar studio vol kledingrekken. “Zorgvuldig drapeerde ze zowel mij als het kledingstuk dat ik aankreeg. Gelegen op een stretcher, gehuld in een priestermantel met borduurwerk uit de Verdi-opera Aïda in Londen, zag ik Carla vanaf een ladder het juiste beeld schieten.”
Met dit project en de bijbehorende verhalen van de vrouwen wil Van de Puttelaar niet alleen laten zien hoeveel vrouwen in de kunstwereld al hebben bereikt. Ze wil ook de vinger leggen op een paar zere plekken. Zo is het aandeel van vrouwen in hogere posities in de wereld van de oude meesters nog altijd gering. Ook worden vrouwelijke kunstenaars als groep nog steeds ondergewaardeerd in vergelijking met hun mannelijke collega’s.
Zelf heeft Van den Nieuwenhof als kunsthistoricus nooit hinder ondervonden van het vrouw-zijn, zegt ze. “Wel verbaast het mij hoeveel er nog in hokjes wordt gedacht, zowel in de kunstwereld als maatschappijbreed. En dat terwijl kunst bij uitstek de grenzen verlegt.”
De meest kernachtige uitspraak komt misschien wel van Fusien de Bijl Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt, die met bijdragen van ruim 16.000 leden Nederlandse musea steunt bij aankopen. “Kunst draait om kwaliteit en kwaliteit wordt niet bepaald door het geslacht van de kunstenaar.”
Carla van de Puttelaar, Artfully Dressed: Women in the Art World, te zien t/m 17 mei in Museum Jan Cunen in Oss.