Boekrecensie

Met haar adoptieouders is het moeilijker meeleven dan met de reusachtige Stella

Prent uit 'Op zoek naar Stella’. Beeld
Prent uit 'Op zoek naar Stella’.

In deel twee van de Stellaserie gaan de ouders op zoek naar hun reusachtige dochter.

In het sterke prentenboek-met-veel-tekst ‘Stella, ster van de zee’, waarmee Gerda Dendooven in 2017 de Woutertje Pieterse Prijs won, vist een echtpaar een meisje uit zee. Ze besluiten het te adopteren, maar algauw blijkt deze Stella anders dan andere kinderen. Ze groeit boven iedereen uit en past uiteindelijk zelfs niet meer in haar school of huis.

Impliciet verwerkt Dendooven zo de actualiteit van bootvluchtelingen in een origineel sprookje over ‘aanspoelen’ in een nieuw land, anders zijn en het verlangen naar een thuis. En dat met vloeiende voorleeszinnen en eigenzinnige illustraties.

Ontroerende figuur

Stella is een ontroerende figuur met haar logge reuzenlijf en zachtaardige blik, die steeds gekwelder wordt. En ook haar lot komt binnen: ondanks de liefdevolle band met haar adoptieouders ziet ze zich genoodzaakt op zoek te gaan naar “een plek op mijn maat. Een plek waar ik gelukkig kan zijn. Een plek waar niemand bang voor me is.”

Drijvend op haar rug laat ze zich door de zee meevoeren naar verre oorden. Aan het slot gaan haar ouders haar achterna. Hun reis staat centraal in het nieuwe tweede deel, ‘Op zoek naar Stella’. Dat boek begint zelfs met nagenoeg dezelfde illustratie als waarmee het eerste deel eindigt.

Olie en plastic soep

Hoewel je na lezing van deel één benieuwd bent of de ouders hun dochter zullen vinden, raakt dit nieuwe verhaal toch minder. Dat komt doordat de focus ligt op de naamloze man en vrouw, met wie het minder makkelijk meeleven is. De illustraties zijn bovendien vervreemdender en donkerder van kleur dan het afgewogen, zachte palet in het eerste boek.

Dendooven wil ook opnieuw een maatschappelijk thema kwijt, dit keer de milieuproblematiek, maar doet dat veel minder subtiel dan in deel één. De ouders varen langs rook spuwende fabrieken, door olie en plastic soep en komen uiteindelijk in Stella’s land, waar niemand vlees eet.

Prent uit 'Op zoek naar Stella'. Beeld
Prent uit 'Op zoek naar Stella'.

Dan grijpt Dendooven wel geestig terug op haar oorspronkelijke Stellathema. De merkwaardige inwoners van Stella’s nieuwe thuis - zwart met witte vlekken, een bijna Bruegheliaans hoofd met handen en voeten - zijn een beetje bang voor Stella’s ouders: “Jullie zien er ook zo anders uit.”

Als vervolg is ‘Op zoek naar Stella’ aardig, maar als boek op zich blijft ‘Stella, ster van de zee’ de winnaar.

Gerda Dendooven
Op zoek naar Stella
Querido; 44 blz. € 15,99
Vanaf 6 jaar

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden