Mayday Beeld
Mayday

PodcastMayday

Met de podcast Mayday duik je in het online rabbit hole van de Syrische burgeroorlog

Wat is waar? In de podcast Mayday is de luisteraar soms even de weg kwijt, wat goed laat zien hoe makkelijk het is om twijfel te zaaien.

Isabel Bolle

Het is nog nauwelijks licht in Istanboel als op 11 november 2019 een groepje buurtbewoners dat op weg is naar de moskee het levenloze lichaam van James le Mesurier vindt. Hij ligt schuin onder het raam van het appartement op de derde verdieping, waar hij zo nu en dan verbleef. Le Mesurier was een Britse ex-legerofficier en een van de oprichters van de Witte Helmen, de Syrische reddingswerkers die na elk bombardement klaarstaan om mensen onder het puin vandaan te halen.

Al snel doen de wildste geruchten de ronde: Le Mesurier zou een geheim agent zijn, die in opdracht van MI6 de Witte Helmen had opgericht. En het zou geen zelfdoding zijn, maar een afrekening door de FSB, de Russische geheime dienst. Die is namelijk vaker betrokken bij mysterieuze valpartijen van politieke tegenstanders uit open ramen en van hoge daken. In de podcast Mayday neemt BBC-presentator Chloe Hadjimatheou de taak op zich om deze wirwar aan berichten te ontrafelen, en de waarheid achter James Le Mesurier te achterhalen. Door Hadjimatheou’s aandacht voor detail en haar levendige vertelstijl krijgt de luisteraar een bijzondere inkijk in een oorlog die al tien jaar voortduurt.

Hij liet liet cameraatjes aan de iconische witte helmen bevestigen

Hadjimatheou legt uit hoe veel van de geruchten terug te voeren zijn op Le Mesuriers betrokkenheid bij de Witte Helmen. Vanuit Istanboel runde de Engelsman de organisatie Mayday, waarmee het donorgeld werd binnengehaald om de Syrische reddingswerkers te bekostigen. Hij zorgde dat er genoeg materieel was, organiseerde trainingen, en liet cameraatjes aan de iconische witte helmen bevestigen. Zo kon de hele wereld meekijken met de reddingsoperaties.

Al gauw verschenen twijfelachtige berichten over de organisatie op het internet. Waren de reddingsoperaties wel echt? Waarom zijn er Witte Helmen te zien in filmpjes van terroristische groepen? En gebruikt Le Mesurier het geld dat hij binnenhaalt niet gewoon voor zijn eigen plezier? Door deze overload aan vragen ben je als luisteraar soms ook even de weg kwijt, wat goed laat zien hoe makkelijk het is om twijfel te zaaien. In tien afleveringen van ongeveer een half uur behandelt Chloe Hadjimatheou al deze vragen. Steeds belicht ze een ander aspect van het verhaal: Engelse complotdenkers, notoire Twittertrolllen, zelfs acteur Sean Penn komt voorbij.

Mayday is niet alleen ijzersterk opgebouwd – je zit aan het eind van elke aflevering op de punt van je stoel – maar ook een indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek. Een jaar lang heeft Hadjimatheou betrokkenen geïnterviewd: ze overpeinst de gevolgen van online desinformatie met Le Mesuriers weduwe, belt met leden van de Witte Helmen in Syrië terwijl Assads vatbommen op de achtergrond inslaan, en verbaast zich over de Engelse oud-ambassadeur die nu samenzweringstheorieën verkondigt.

Een moderne oorlog speelt zich ook online af

“De Syrische burgeroorlog is de meest gedocumenteerde oorlog uit de geschiedenis”, zo herinnert Hadjimatheou de luisteraar aan het begin van elke aflevering. Maar als er iets duidelijk wordt gemaakt in deze podcast, dan is het wel dat al die informatie niet zozeer tot meer duidelijkheid maar juist tot grotere verwarring leidt. En dat een moderne oorlog zich tegenwoordig ook online afspeelt, soms met dodelijke gevolgen.

Mayday, onderdeel van de serie Intrigue van BBC Radio 4, is te vinden op Spotify of in je podcastapp.

Lees ook:

‘Dossier AIVD’ geeft een uitgebreid kijkje achter de schermen van de geheime dienst

Hoe word je geheim agent en wat doe je dan de hele dag? De podcast Dossier AIVD duikt in de mysteries van de Nederlandse inlichtingendienst.

Een vervreemdende podcast over het kantoorleven, met zombielegers en vliegende post-its

‘Gothrecht’ maakt het gemis van je collega’s even goed. Een absurdistisch sprookje over het leven op kantoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden