null Beeld
Beeld

BoekrecensieReizen

Met de conducteur naar de supermarkt: in ‘Station Amerika’ leren we de VS vanuit de trein kennen

Vanuit de trein laat Emile Kossen een net iets ander beeld van de Verenigde Staten zien, het land dat we zo goed denken te kennen.

Nicole Lucas

Een trein die stapvoets achteruitrijdt zodat iemand die vergeten is uit te stappen alsnog op de plaats van bestemming komt; een conducteur die zijn passagiers op sleeptouw neemt naar een supermarkt om wat proviand te kunnen inslaan alvorens de reis weer wordt hervat. Het zijn zomaar twee leuke details uit Station Amerika van Emile Kossen, voormalig correspondent voor EW in de Verenigde Staten, tegenwoordig verslaggever bij De Telegraaf.

Kossen koos voor de trein, het vervoermiddel dat zo’n 150 jaar geleden van de VS één land maakte, om Amerika beter te leren kennen, net als schrijvers als Charles Dickens en Mark Twain dat in de negentiende eeuw deden. Ruim 11.000 kilometer legt hij af, beginnend in Brunswick, het meest noordoostelijke treinstation van het land, eindigend in Los Angeles.

Ondertussen praat hij uitgebreid met mede-passagiers die tijdens de lange ritten blij lijken te zijn met een geïnteresseerde gespreksgenoot, bekijkt hij het landschap en stapt hij regelmatig uit in (relatief) onbekende plaatsen als Williston in North Dakota, dat door olie in een paar jaar tijd veranderde van een gehucht in een ‘serieus stadje‘, en het stinkende Sauget in Illinois.

Het levert een vlot geschreven, met interessante historische details gelardeerd boek op, dat de lezer toch weer iets wijzer maakt over het land dat we al zo goed denken te kennen.

null Beeld
Beeld

Emile Kossen
Station Amerika. 11.267 kilometer over het spoor dat het land verbindt
Uniboek/Het Spectrum; 296 blz. € 21,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden