RecensieJeugdtheater

Met bokshandschoenen knokken vader en moeder elkaar de tent uit

‘En de winnaar is...’ gaat over een vechtscheiding.Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Jeugdtheater
'En de winnaar is...’
BonteHond
★★★☆☆

“Dit is het gevecht van de eeuw!” Actrice Sabrina Nabermacnack presenteert de twee boksers in de ring: “Hij heeft benen van beton en zenuwen van staal: papáá! Zij heeft handen van fluweel maar nagels als graniet: mamáá!”

Het publiek, ouders en kinderen, zit rondom de arena en klapt enthousiast mee.

‘En de winnaar is...’ gaat over een vechtscheiding. Letterlijk, vader en moeder dragen bokshandschoenen en knokken elkaar de tent uit, met hun dochter als de ijverige scheidsrechter. De voorstelling begint als een komisch spektakel, maar gaandeweg ontwaart het publiek alleen maar verliezers. Het theatraal concept van regisseur Judith Faas en schrijfster Sanne Schuhmacher is sterk, en pijnlijk genoeg niet eens zo ver van de waarheid verwijderd.

Al bij binnenkomst in de theaterzaal verdelen de acteurs hun publiek over vier vakken en voeren ze strijd wie welke kinderen aan zijn of haar kant krijgt.

Weinig speelruimte voor kinderen

Eva Zwart als moeder die wil scheiden en Dionisio Matias als vader die zich daarbij neerlegt, zijn goed op elkaar ingespeeld. Zowel hun strijd als de treurige terugblikken op hun liefde en gezinsleven zijn geloofwaardig. De voorstelling maakt op een schrijnende manier duidelijk hoe weinig speelruimte er dan nog overblijft voor de kinderen. “Zeg maar tegen je vader dat hij zijn borst kan natmaken.” “Zeg maar tegen je moeder dat zij hier spijt van gaat krijgen.”

Vroeger hadden ze zoveel plezier met hun drietjes: héél lang op vakantie of ‘lekker freaky dansen’ in de keuken. Hoe kan het dan dat je ineens niet meer van elkaar houdt? “Houden jullie dan straks ook niet meer van mij?”, vraagt hun dochter. 

Op die vraag krijgt ze weliswaar antwoord, maar dat is nogal kort door de bocht. Het perspectief van de kinderen in een vechtscheiding blijft in de voorstelling een beetje onderbelicht. We zien hoe de dochter bekneld raakt, maar wat dat precies met haar doet?

‘Tóngen, jullie moeten tóngen’

Ook als het kind zelf met bokshandschoenen in de aanval gaat, is dat met teksten die meer bij een volwassene passen. Ze slaat de ouders om de oren met onderzoekscijfers over het aantal echtscheidingen. Of ze zegt: “Tóngen, jullie moeten tóngen!”, en zweept het publiek op om mee te roepen.

De vorm van de voorstelling laat het kind weinig andere ruimte dan die van scheidsrechter. Hoe realistisch dit ook kan zijn en hoe indringend de actrice die rol ook speelt, het maakt ‘En de winnaar is...’ ook een beetje plat. Wat gaat er door het meisje heen als ze alleen is? Of als ze in het donker in haar bed ligt? Dat komen we niet te weten. Maar voor ouders die zelf in een vechtscheiding zitten, is de voorstelling een confronterende spiegel.

‘En de winnaar is...’ is te zien tot en met 17 november. Voor meer info: bontehond.net.

Lees ook:

Hoe kom je weer écht tot rust? Jongeren leren het van hangouderen in de Amsterdamse Bijlmer

In de theaterwandeling ‘RELAX!’ gaan negen jongeren in gesprek met ouderen die rondhangen op bankjes in Amsterdam-Zuidoost. Van hen leren ze af en toe stil te staan en rust te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden