Recept

Met bladerdeeg kun je zelfs een restje boerenkool upgraden

Beeld Thinkstock

Er ligt altijd roomboterbladerdeeg in mijn diepvries. Als reddingspakket. 

Het mijne is meestal kant-en-klaar, want ik heb maar zelden zo'n rustig dagje om geduldig 'toeren te draaien': het deeg een paar keer zorgvuldig uitrollen, van laagjes boter voorzien en in drieën vouwen, en daarna minstens een half uur in de koelkast laten rusten. En dat zes keer.

Soms moet een mens concessies doen en in dit geval heb ik geen schuldgevoel, want de bladerdeegplakjes uit de winkel zijn goed van kwaliteit en snel ontdooid, dus snel klaar voor het upgraden van restjes tot borrelhap, of het bakken van zoete theekoekjes. Geen groot gebak, maar kleinigheidjes: bakjes, rolletjes, stengels, zoete of zoute (vlinder)koekjes. Vul ze of bestrooi ze met wat u maar wilt. Let op: een vulling moet gaar of heel snel gaar zijn.

Ingrediënten

bladerdeeg
ei(eren)
zoete/hartige vullingen/strooisels,bijvoorbeeld: kaas, amandelspijs, dunne worstjes, (grein)suiker, spekjes, (gehakte) noten, kaneel, (restje) stamppot, sesamzaad, tuinkruiden, gerookte amandelen, fruit, gehakt, (selderij)zout.
Kortom, van alles en nog wat.

Bestrijk het deeg voor het bakken met losgeklopt ei. Zet uw 'kleinigheidjes' op een met bakpapier beklede bakplaat in een tot 220 °C verhitte oven. Bij het openen van de oven daalt de temperatuur aanzienlijk en voor bladerdeeg moet de oven direct heet zijn. Doe de ovendeur zo snel mogelijk weer dicht en zet hem dan op 190 °C. Tien minuten oventijd is genoeg. Laat ze daarna afkoelen.

Maak bijvoorbeeld minibakjes: drapeer bladerdeegrondjes op omgekeerde, ovenvaste glaasjes of andere vormpjes, en bak ze. Een bolletje knalgroene boerenkoolstamppot in zo'n bros minibakje met een stukje rookworst, roept geen associaties op met een 'prakje'.

Of maak van minirolletjes verse worst, of een ander pittig (vegetarisch) mengsel, mini(saucijzen)broodjes. Maak eenpersoonsbanketstaafjes met minirolletjes amandelspijs (desgewenst met een snufje speculaaskruiden erdoor). Meng voor kunstig ogende stengels opgeklopt ei met veel geraspte kaas en besmeer daarmee velletjes bladerdeeg. Stuif er gerookt paprikapoeder over. Snijd ze in smalle repen, draai die, ze in de lengte wat uitrekkend, strak om hun eigen as tot stokjes.

Druk amandelen op vierkantjes, bestrijk ze met ei en bestrooi de koekjes voor het bakken met (grof) zout of (grein)suiker. Of...

Meer inspiratie nodig voor het avondeten, een borrel of uitgebreide lunch? Bekijk onze receptenpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden