De Serie Big Little Lies 2

Meryl Streep is angstaanjagend eng

In het tweede seizon van ‘Big Little Lies’ speelt niemand minder dan Meryl Streep mee als een onderkoeld personage dat je meteen haat. Beeld Big Little Lies

De grote vraag was of een nieuw seizoen van Big Little Lies kon opboksen tegen het succes van het eerste seizoen. Nou, reken maar. 

Het eerste seizoen van ‘Big Little Lies’ was een grote hit. Het zou bij dat ene seizoen blijven, maar vanwege dat enorme succes (er werden veel Golden Globes en Emmy Awards verzilverd) besloot men er een seizoen aan vast te plakken. Dat kan risicovol zijn, want valt zo’n succes te evenaren? Voor het tweede seizoen wist HBO in elk geval de vijf actrices uit het eerste seizoen weer bij elkaar te krijgen: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Shailene Woodley en Zoë Kravitz (dochter van Lenny). 

Deze vijf moeders uit het rijke, Californische Monterey – in de nieuwe serie worden ze vaak aangeduid als The Monterey Five – eindigden het dramatisch aflopende eerste seizoen met een pact. Het nieuwe seizoen draait vooral om het gegeven hoe houdbaar dit vriendinnenpact is.

Gaten schieten

Om eens flink aan dat pact te rommelen en er gaten in te schieten, komt HBO in het tweede seizoen met een nog grotere actrice dan deze vijf op de proppen: Meryl Streep. Streep speelt de schoonmoeder van Celeste (Kidman) en lijkt in eerste instantie naar Monterey te zijn gekomen om haar schoondochter en twee kleinzonen te helpen na de tragische dood van haar zoon Perry. Maar deze Mary Louise heeft twijfels over de officiële lezing van het ongeluk waarbij Perry het leven liet, en bovendien wil ze koste wat kost zijn blazoen oppoetsen. Ze kan niet begrijpen dat haar zoon een gewelddadige echtgenoot was.

Met haar onderkoelde manier van spelen is Streep angstaanjagend eng. Je proeft het fanatisme van deze vrouw meteen, evenals haar nietsontziende eerlijkheid in de omgang met de vijf vrouwen. In een paar seconden heeft Streep een vrouw neergezet om te haten. Om steeds meer te haten.

Ondertussen verschijnt ook de vreemde moeder van Bonnie (Kravitz) ten tonele, krijgt Renata (Dern) nieuws dat haar wereld doet instorten en probeert Jane (Woodley) na de schokkende onthullingen in het eerste seizoen haar liefdesleven weer vorm te geven. Als natuurlijke, onhebbelijke aanvoerster van de vijf krijgt ook Madeline (Witherspoon) met tegenslag te maken. En zo ontstaat er genoeg reuring in dit tweede seizoen van deze personages om Big Little Lies opnieuw zeer genietbaar te maken.

Schoolgaande kinderen

De rol van Laura Dern is terecht lekker opgewaardeerd. Als een hysterische feeks met veel te veel geld kan zij zich heerlijk uitleven als de bodem van de schatkist ineens in beeld komt. Vochten de vijf hun frustraties in het eerste seizoen vooral uit via hun respectievelijke schoolgaande kinderen, nu vechten ze vooral met elkaar en hun partners. Door de komst van de twee oma’s veranderen de verhoudingen aanzienlijk.

Het verhaal blijft door onverwachte plotwendingen tot op het laatst spannend, met een heerlijk in de rechtszaal uitgevochten strijd tussen Kidman en Streep. Met flashbacks wordt de kijker voortdurend herinnerd aan het eerste seizoen. En ook de zwijgende politievrouw die in dat seizoen de ondervragingen deed, is af en toe omineus op de achtergrond aanwezig.

Het slotbeeld laat genoeg ruimte voor nóg een seizoen. Grote vraag daarbij is of die vijf dure actrices opnieuw voor een langere periode vrij zullen zijn.

Big Little Lies is te zien bij HBO.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden