Tv-columnMaaike Bos

Mensen die ‘ja’ zeggen in tijden van ‘nee’

null Beeld rv
Beeld rv

De verlengde lockdown, gepraat over een avondklok; het was een week waarin niets al goed genoeg was. Te midden van al dat geploeter is het fijn om op tv mensen te zien die weerstand overwinnen. Jonge vrouwen in de mannenwereld van vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld. Of die topkok Hans van Wolde die zich gewoon in een ongewis avontuur stortte.

In de serie ‘Meiden die rijden’ (PowNed) vertellen veertien vrouwen op de vrachtwagen over hun liefde voor het vak, en de vooroordelen. “Zal ik hem even voor je inparkeren?”, joelde zo’n kerel eens tegen Adine (33). Zij, zeer ervaren in het vervoer van extreem lange vracht: “Ga je gang, daar staat ‘ie, de sleutels zitten er in.” Bleekjes droop hij af.

Waar halen die kerels toch die zelfoverschatting vandaan, en dat neerkijken op vrouwen? Adine, dochter van een trucker-vader, checkt liever nog een keer de spanbanden om haar lading en komt iets later aan, dan dat er schade ontstaat aan lading of omringende auto’s. Zij zit comfortabel achter haar grote stuur en kiest zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid boven snel en hard presteren: alleen maar goed.

De verhoudingen veranderen; wen er maar aan

Het ene momentje waarop ik me afvraag waarom ik me nu wéér verdiep in het zoveelste (achtdelige!) programma met particuliere verhalen, troost ik me met het besef dat die verhalen betekenis hebben in een groter geheel. In een wereld waarin de techniek brute spierkracht vervangt, kunnen vrouwen dit werk minstens zo goed als mannen – en waarschijnlijk zit daar ook de pijn. Het beeld dat opstijgt uit de verhalen van ‘Truckchick of the year 2016’ Amy, van de ‘trucker babes’ Anne-Marije (19) en haar nog lerende zus Charlotte (17) is: de verhoudingen veranderen; wen er maar aan. Zij doen gewoon wat ze willen en laten zich niet tegenhouden.

Iemand die ook zijn eigen koers vaart, is de al genoemde topkok Hans van Wolde. Leuk type, eigenzinnig. Hij leek maandag bij ‘Op1’ zo rustig, ondanks de coronacrisis, maar in zijn nieuwe realityserie ‘Brut, dromen onder grote druk’ (RTL) woensdag liet hij wel degelijk zien dat het hem allemaal raakte. Hij pakte door, maar moest vechten tegen wantrouwige buren, slome vergunningsaanvragen en weifelende geldschieters.

Impulsief had hij een verlaten boerderij gekocht in het Zuid-Limburgse dorpje Reijmerstok (ongeveer 545 inwoners) omdat hij wat anders wilde dan de druk van zijn Maastrichtse sterrenrestaurant Beluga. Toen hij zich eenmaal diep in de schulden had gestoken en voor drie miljoen euro zijn droomtent had waargemaakt, moest hij dicht. “Ik kan niet meer huilen”, zegt hij ontgoocheld. Toch wel knap dan, hoe hij maandag aan de talkshowtafel zat.

Belemmeringen overwinnen – betekent dat vechten of slikken? Ik denk het steeds vaker bij Eva Jinek, die met al haar talent bijna dagelijks afglijdt in tv-onderwerpen en RTL-promotie. Woensdag Caroline Tensen aan tafel over het eeuwige spelletje ‘Wie ben ik’, terwijl de wereld in brand staat. Laatst Carlo Boszhard over ‘De TV-Kantine’ terwijl die avond (6 januari) het Capitool bestormd werd. ‘Op1’ gooide alles handig om, Jinek draaide het verplichte nummer af. Let op, RTL: dit pikt de kijker niet heel lang meer. En ik kan me niet voorstellen dat Eva Jinek hiervoor getekend heeft. Blijft ze slikken of gaat ze vechten?

Vijf keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden