Menig rapper heeft een groter vocabulaire dan Shakespeare

Shakespeare (links) legt het jammerlijk af tegen Aesop Rock (rechts)Beeld Wikimedia Commons

Shakespeare geldt algemeen als het grootste genie dat ooit de Engelse taal met zijn verzen verrijkt heeft. Veel van zijn bewonderaars wijzen er in dat verband op, dat niemand over zo'n groot vocabulaire beschikte als de Bard uit Avon. Dat blijkt toch niet helemaal waar.

De Amerikaanse datajournalist Matt Daniels werd geprikkeld door alle statistieken die over Shakespeare de ronde doen. In zijn toneelstukken gebruikte die naar verluidt 28,829 unieke woorden. Dat klinkt als een hoop, en dat is het ook. Vooral omdat ruim veertig procent van die woorden slechts één keer gebruikt wordt in 's mans hele oeuvre: een teken dat hij zich vaak van weinig courante termen bediende.

Maar hoe doet Shakespeare het in vergelijking met de hedendaagse poëten, rappers dus? Daniels besloot het uit te zoeken. Hij bedacht een methode waarmee hij de diversiteit binnen de woordenschat van de verschillende rappers goed kon vergelijken: hij nam van iedereen steeds de eerste 35.000 woorden uit het oeuvre, en berekende hoeveel verschillende unieke woorden daarin voorkwamen. Hij haalde ook een gelijk aantal woorden van Shakespeare en van het boek Moby Dick van Herman Melville door zijn database.

De winnaar? Een onbekende voor velen: Aesop Rock, die 7392 unieke woorden gebruikte. Niet iemand die je in de top 40 tegen zult komen, maar een undergroundrapper die bekend staat om zijn ingewikkelde teksten. Voor insiders dus geen complete verrassing.

Beeld Matt Daniels


Wel verrassend is dat Shakespeare het met een plek in de subtop moet doen: met 5170 woorden staat hij ongeveer op gelijke hoogte met Outkast en de Beastie Boys. Herman Melville staat hoger: met ruim 6000 unieke woorden staat hij tussen de leden van de Wu Tang Clan, die zonder uitzondering hoog scoren op het gebied van uitgebreid vocabulaire.

Vooroordelen bevestigd
De analyse bevestigt grotendeels het intuïtieve onderscheid dat rapliefhebbers maken tussen meer of minder 'intelligente' hiphop. Zo scoren The Roots erg hoog, en 50 Cent erg laag. Het zal die laatste waarschijnlijk worst wezen: over zijn positie in de ranglijst van best verdienende rappers hoeft hij zich minder zorgen te maken. Ook interessant: hiphop uit het Zuiden van de VS blijkt aanmerkelijk simpeler van taal dan hiphop van de East Coast.

Nou kun je taalkundige merites natuurlijk niet alleen beoordelen aan de hand van hoeveelheden woorden. Wat dat betreft is de lijst met nieuwe woorden die aan Shakespeare worden toegeschreven, en die zijn blijven kleven, veelzeggend. Van woorden als road, obscene, critical, bloody en majestic wordt gezegd dat Shakespeare ze muntte, of in ieder geval voor het eerst in schrift gebruikte. We moeten nog zien of Aesop Rock over een paar honderd jaar zo'n imposant lijstje op zijn naam heeft staan.

En hoe leuk zulke lijstjes ook zijn, Shakespeare's tijdgenoot William Camden wist al in 1605: the proof of the pudding is in the eating. Dus luister en vergelijk hieronder wie het wint: Shakespeare of Aesop Rock?

(lees hier het volledige onderzoek)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden