Meneer Ammar gaat naar Amerika

Meneer Aboe Ammar rijdt in een bestelbus door de Jordanese stad Zarka. Hij scharrelt zijn levensonderhoud bij elkaar met karton dat hij van straat plukt. Soms brengt hij auto’s naar Irak. Om zijn huur te betalen. ’s Avonds bespreekt hij de politiek met zijn vrienden. ’s Nachts werkt hij aan zijn boek over de islam.

Belinda van de Graaf

Recycle / Regie: Mahmoud al Massad.

Hij heeft twee gesluierde echtgenotes en acht kinderen. Hij is lijfwacht geweest van moedjahedien-leiders.

Regisseur Mahmoud al Massad – hij woont in Utrecht – komt uit Zarka. Met ’Recycle’ heeft hij een indrukwekkend documentair portret gemaakt van een man die – diep teleurgesteld en gedwongen door de ellendige, armzalige omstandigheden – een ingrijpende keuze maakt: hij vertrekt naar Amerika.

]]>

Al Massad nam zijn film op in een broeinest van extremisten. Je staat niet alleen versteld van zijn keuze, maar ook van je eigen vooroordelen. Meneer Ammar is een man met traditionele baard en jurk die teleurgesteld is en vertrekt. De film snijdt een delicaat onderwerp aan. Je beseft dat de teleurstelling ook tot een heel andere, veel radicalere keuze had kunnen leiden. Meneer Ammar bekommert zich om karton en koranregels. Van iets ouds maakt hij iets nieuws. Hij gaat de vervuiling tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden