null Beeld

MooiAvocadoplant

Men neme een avocadopit, en wat er dan gebeurt...

De kans dat je er zelfgeteelde avocado’s aan overhoudt is nihil, maar met deze vaas voltrekt het wonder van de natuur zich voor je neus.

Christine Baart

Eerst is er alleen een pit. En een paar maanden later heb je een avocadoplant in huis. Nog later: avocado’s van eigen kweek in plaats van de vervuilende import-­vruchten uit de supermarkt! Met deze speciaal ontworpen minimalistische glazen vaas zou het moeten kunnen. Met de nadruk op ‘zou’. Want een tropische plant laten ontkiemen en groeien lukt nog wel in ons huiskamerklimaat. Alleen: de avocadoplant geeft pas na tien jaar vruchten.

Maar alleen al dat ontkiemen van de pit, het zien groeien van de wortels en de steel tot het begin van een echte plant, maken dat deze vaas zo leuk is. Het wonder van de ­natuur gewoon op je keukentafel.

null Beeld

Dat wonder vraagt wel even geduld: het instructieboekje bij de vaas telt ruim dertig bladzijdes. Maar het valt mee.

Kijken en genieten

Nodig: een pit, een klein stukje keuken- of wc-papier, een afsluitbaar plastic zakje, water, licht en donker. Omwikkeld in nat ­papier in een afgesloten zakje leg je de pit in een kast of een la. In het donker, op kamertemperatuur kan de pit ontkiemen. Belangrijk: het papier nathouden. En jawel: na een paar weken is het zover. De pit is gebarsten en er steekt een klein wit puntje uit.

Nu komt deze speciaal ontworpen vaas van pas. Door de op maat gemaakte opening kan de pit met het kleine penworteltje zo liggen dat hij niet nat wordt en gaat rotten. Het kleine penworteltje kan genoeg water opzuigen. De grote glazen halve bol geeft de wortels de ruimte om uit te schieten. Nu is het kijken en genieten, fotosynthese doet de rest. Tot dat moment van opwinding als het eerste blaadje zichtbaar is.

Avocadovaas

Vaas van Ilexstudio, plus handleiding:
35 pond (ongeveer 42 euro) online via Ilex te bestellen in diverse kleuren. Er is ook een eikel-variant. In de handleiding staan allerlei wetenswaardigheden over de avocado. ilexstudio.com

Lees ook:

De laatste klederdrachtdragers van Nederland, mét Kardashian-wenkbrauw

Fotograaf Ezra Böhm legde gedurende twee jaar de laatste klederdrachtdragers van Nederland vast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden