Melania in een jas van Zara, op haar rug de tekst: I really don’t care, do u?

Soap & co Mysterieuze Melania

Melania Trump verstopt geheime boodschappen in haar kleding, helaas voor haar begrijpt niemand ze

Melania in een jas van Zara, op haar rug de tekst: I really don’t care, do u? Beeld REUTERS

De zwijgzame first lady van de Verenigde Staten zou geheime boodschappen verstoppen in haar outfits. Maar het blijft gissen wat ze nu precies bedoelt. 

Als het waar is dat Melania Trump in tranen uitbarstte toen bleek dat haar man de presidentsverkiezingen had gewonnen, dan zal ze het deze week niet makkelijk hebben gehad. De vier ellendige jaren in het Witte Huis zouden zomaar een lijdensweg van acht jaar kunnen worden.

We weten het niet. Want wat er in Melania omgaat is, in tegenstelling tot het gevoelsleven van haar echtgenoot, een volslagen mysterie. De Sloveense Sfinx wordt ze wel genoemd – haar wieg stond in Slovenië. Voor een vrouw die zes talen spreekt, zegt ze bijzonder weinig. Als ze al eens een interview geeft, blijft het bij koffiepraat.

Melania houdt zich in de eerste plaats bezig met de zorg voor haar puberzoon Barron, nu 13 jaar. Haar taken als first lady neemt ze serieus, maar ze heeft geen wereldverbeterende ambities, zoals haar voorganger Michelle Obama. Naast de traditionele verplichtingen als diners organiseren, kerstbomen versieren en paaseieren verstoppen, vraagt ze aandacht voor cyberpesten. Haar staf in de East Wing is maar half zo groot als die van eerdere first lady’s. De sfeer is er ontspannen – een verschil van dag en nacht met de West Wing waar haar man opereert in een constante donderwolk.

Melania in Afrika, met tropenhelm. Beeld AP

Bij gebrek aan gesproken woord van de first lady zijn Witte Huis-watchers maar op haar kleding gaan letten, want de indruk bestaat dat Melania communiceert via haar immer goed verzorgde outfits. Helaas wordt die taal vaak niet goed verstaan. Want wat bedoelde ze nu met die maffe, koloniale tropenhelm die ze droeg tijdens haar solo-tour door Afrika?

Zelfs als ze teksten op haar kleding zet is het onduidelijk wat ze wil zeggen. U herinnert zich waarschijnlijk de lange jas met de tekst ‘I really don’t care, do u?’ toen ze illegale Mexicaanse kinderen bezocht. Nog steeds pijnigen de deskundigen hun hersens over de achterliggende boodschap.

Het is ook wel weer verfrissend dat Melania zoveel ruimte laat voor een eigen interpretatie, zeker naast de ondubbelzinnige tweets van haar man. Bij het recente staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kon er weer heerlijk gespeculeerd worden. De rode avondjurk die ze droeg tijdens een diner, wilde ze daarmee iets zeggen tegen Meghan Markle – wegens zwangerschapsverlof niet aanwezig? Want kenners zagen meteen dat het een ontwerp was van modehuis Givenchy, dat ook de trouwjurk van Meghan leverde. Was dit een blijk van steun van de first lady, nadat haar man had gezegd dat Meghan ‘nasty’ is. Of was het juist een steek onder water naar de van oorsprong Amerikaanse hertogin? Een rode variant van haar trouwjurk.

Melania en Donald bij The Queen. Beeld Photo News

Het pakje waarin ze arriveerde op Buckingham Palace was ook al zo’n couture-hersenbrekertje: het zwart-witte mantelpakje en kokette hoedje leek verdacht veel op een outfit die prinses Diana enkele decennia eerder had gedragen. Maar waarom zou je The Queen willen confronteren met zo’n beladen familiegeschiedenis?

Tijdens de D-Day-herdenking hield Melania een grote zwarte zonnebril op. Die draagt ze nogal vaak, maar in dit geval vonden velen het wat ongepast. Modepsycholoog Dawn Karen (ja, dat beroep bestaat) weet waarom: Melania schermt zich graag af, omdat ze toch altijd verkeerd begrepen wordt. Een sfinx laat zich niet graag in de ogen kijken.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden