Review

Meiden willen andere onderwerpen

Ook aan Katrien Duck is het feminisme niet voorbij gegaan. Na jaren in de schaduw van haar vriend Donald te hebben gestaan, wil ze zelf wel eens de hoofdrol spelen. De immer in zuurstokroze geklede vrouwtjeseend heeft nu haar eigen blad.

Margreet Bal

Katrien, waarvan het eerste nummer sinds maandag in de winkel ligt, komt voort uit de wens van het vrouwelijke gedeelte van de Donald Duck-redactie om een stripblad speciaal voor meiden te maken. Volgens Joan Lommen, adjunct-hoofdredacteur Walt Disney-uitgaven bij VNU, was er bij de wat oudere Duck-lezeresjes van een jaar of twaalf, dertien een duidelijke behoefte aan een blad voor zichzelf. Niet dat die meiden de Donald Duck niet leuk vonden. ,,Maar'', verklaart Lommen, ,,die heeft zich altijd op jongens gericht. Verhalen met jongensonderwerpen, zoals 'de jonge woudlopers', worden door meisjes automatisch ook gelezen, terwijl jongens onmiddellijk afhaken bij een strip over paarden of ballet.''

Dat meisjes er zo bekaaid vanaf komen in de stripwereld, komt doordat het een echte mannenwereld is, meent Lommen. ,,Er wordt gedacht dat meisjes niet van strips houden. Ze zouden geen stripblad willen, maar een mini-Libelle. Terwijl er gewoon te weinig strips zijn met onderwerpen waar meiden zich echt mee kunnen identificeren.'' Lommen benadrukt dat het daarom in Katrien echt om de stripverhalen moet draaien. Meidenbladen als Yes en Fancy, vol tieneridolen, beautytips en vraag- en antwoordrubrieken zijn er immers al meer dan genoeg.

Vervult Katrien in de Donald Duck slechts de rol van aangeefster, die in het verhaal vooral de functie heeft om hoofdrolspeler Donald extra uit de verf te laten komen, in Katrien zijn volgens Lommen de rollen omgedraaid. Katrien is de heldin van het verhaal, Donald een bijfiguur die het meestal moet afleggen tegen zijn assertieve vriendin. ,,Daar kunnen die meiden zich een stuk beter mee identificeren'', weet ze.

Nederland is het eerste land waar Katrien een eigen blad heeft. Vanwege de vermeende stripafkeer onder vrouwen kijken ze in het buitenland liever eerst de kat uit de boom alvorens aan een eigen uitgave te beginnen. Dat maakt de toekomst van de Nederlandse Katrien onzeker, omdat alle strips voor dit blad hier vervaardigd moeten worden. En dat is stukken duurder dan het uitwisselen van verhalen uit diverse landen, zoals bij de Donald Duck gebeurt. Daarom durft Lommen nog niet met zekerheid te zeggen of Katrien een blijvertje is en hoe vaak het blad gaat verschijnen. De redactie ziet Katrien het liefst maandelijks van de persen rollen.

De indeling van het meidenstripblad is gelijk aan die van de Donald Duck: een brievenrubriek, een lange strip met de titelheld(in) in de hoofdrol, een aantal kortere strips en enkele pagina's met puzzels, knutseltips etcetera. Dat het een blad voor meisjes is lijdt echter geen twijfel: mocht de argeloze lezer de aankondiging op de voorplaat ('Speciaal voor meiden!') hebben gemist, dan scheppen de roze hartjes op de brievenpagina's en het mini-dagboekje achterin ('vul in: de leukste jongens uit mijn klas zijn...') al snel duidelijkheid.

De strips zijn echter niet overdreven zoet. In het hoofdverhaal leert Katrien Donald een lesje nadat die beweerd heeft dat vrouwen geen humor hebben. In een andere strip belandt ze op een feestje vol brallende patjepeeërs, dat danig uit de hand loopt. Al te zoetsappig gaat Katrien niet door het leven: als haar iets niet bevalt mept ze er meteen op los.

Dat maakt Katrien zo leuk, vindt Joan Lommen. ,,In de jaren vijftig was Katrien alleen maar bezig met stofzuigen, of met zich suf piekeren wat ze aan moest trekken als Donald op bezoek kwam. Nu heeft ze een eigen leven en twee aanbidders, Donald en Guus, die ze tegen elkaar uitspeelt. Ze is behoorlijk pittig. Ze ziet er verschrikkelijk truttig uit, maar dat is ze absoluut niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden