Review

Meest opmerkelijke en minst opgemerkte liefdeszaken Oranjes

Op school in het destijds communistische Hongarije werd Ilona Stein geleerd, dat de monarchie een verwerpelijk instituut was, een typisch uitvloeisel van het kapitalistisch uitbuitingssysteem.

Toen zij in 1956 met haar familie als elfjarige vluchtelinge naar Nederland kwam, stond Ilona voor het eerst oog in oog met een vertegenwoordigster van dat verfoeide systeem: koningin Juliana. Vanaf die tijd dateert haar belangstelling voor de Oranjes.

Die interesse heeft ertoe geleid, dat Ilona Stein in een bij Ad Donker in Rotterdam uitgegeven boek, het 'Liefdesleven en -leed van de Oranjes' beschrijft. Zij is ver teruggegaan in de historie en stuitte op tal van bastaardzonen, -dochters en bijslapen. “Van de vele vorstelijke geslachten in Europa vertoonden de Oranjes het meest levendige, mateloze en soms staatsgevaarlijke liefdesleven”. Hun liefdesaffaires waren echter “tegelijkertijd de meest opmerkelijke en de minst opgemerkte”.

De auteur interpreteert veel bekende verhalen op haar eigen manier. Daarbij ontbreekt niet het verhaal van Beatrix, die in de jaren zestig verliefd zou zijn geworden op de Israëlische schaapherder David Mitchnik. Ook volgens Stein zou de Duitse prins Richard zu Sayn-Wittgenstein Berleburg het maar moeilijk hebben kunnen verkroppen, dat een paar jaar later Claus von Amsberg Trix van hem afsnoepte.

Koningin Wilhelmina wordt beschreven als een kordate tante, die - toen ze haar man op een dag in bed betrapte met een vriendin - dat prinselijk liefje zelf het paleis uitschopte.

Interessant is wat Stein meldt over de twijfel die in 1880 rees over het vaderschap van Willem de Derde met betrekking tot Wilhelmina. In dat verband werd de martiaal ogende jonkheer S. M. S. de Ranitz, particulier secretaris van Emma, genoemd. Hij stond bekend als 'Raspie, een hengelaar achter bedgordijnen'.

Willem de Derde bleef ook na zijn dood voor pikant nieuws zorgen. Tijdens zijn opbaring sprong zijn gesloten doodkist door onbekende reden met een knal weer open. Als gevolg daarvan viel een van de officieren van de dodenwacht in katzwijm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden