Oogappels

‘Mees is een vervelende jongen en dat is precies wat ik wil spelen’

Maas Bronkhuyzen als Mees in seizoen 3 van Oogappels. Met zijn moeder Fabie (gespeeld door Bracha van Doesburgh) en zus Pip (gespeeld door Vera de Vries) Beeld BNNVARA
Maas Bronkhuyzen als Mees in seizoen 3 van Oogappels. Met zijn moeder Fabie (gespeeld door Bracha van Doesburgh) en zus Pip (gespeeld door Vera de Vries)Beeld BNNVARA

Maas Bronhuyzen speelt Mees, de grootste etter van Oogappels. “Mees zegt ‘kutwijf‘ tegen zijn moeder. Ik moest wel even slikken toen ik dat moest spelen.”

Zelf was hij ook niet de braafste, zegt Maas Bronkhuyzen (20). Hij heeft wel geblowd en andere “dingetjes gedaan die bij een puber horen”. Maar nooit maakte hij het zo bont als Mees, het personage dat hij speelt in Oogappels.

Mees is dé lastpak in de serie, hij drijft zijn alleenstaande moeder Fabie tot wanhoop met drugs en dwars gedrag. Terwijl zij het zó goed bedoelt en hem en zijn zusje met alle zorg omringt. Aan zijn vader heeft Mees intussen niks, die kijkt nauwelijks nog naar zijn kinderen om.

Uitdagende rol

“Ik krijg vaker de reactie: ‘Wat is Mees toch een vervelende jongen‘“”, vertelt Maas vanuit Denemarken, waar hij studeert aan het European Filmcollege. “Dan ben ik blij, want dat is precies wat ik wil spelen. Je voelt zijn pijn, maar toch begrijp je hem niet helemaal. Je zou hem bij zijn oren willen pakken: Kom óp man, doe het even anders.”

“Ik vind het een heel uitdagende rol, ook omdat het best ver van mijn bed is. Het grootste verschil tussen mij en Mees is hoe we met het gezin omgaan. Mees duwt alle hulp weg, hij zegt zelfs ‘kutwijf‘ tegen zijn moeder. Ik moest wel even slikken toen ik dat moest spelen, zoiets zou ik zelf nooit zeggen.”

“Mijn ouders - ik heb twee moeders - zijn ook gescheiden, net als die van Mees, maar ik heb met hen een goede band en zij zijn ook hartstikke goed met elkaar. We gaan nog geregeld met z’n allen op vakantie. Ik heb een heel fijne opvoeding gehad.”

Meegegroeid met Mees

Maas was al een ervaren acteur toen hij op zijn zeventiende aan het eerste seizoen van Oogappels begon. Als negenjarige had hij zijn eerste filmrol in ‘Dolfje Weerwolfje’, een jaar later was hij de ster in ‘De groeten van Mike!’. Hoe heeft hij zich verder ontwikkeld op de set van Oogappels?

“Een film wordt opgenomen in dertig, veertig dagen, maar bij Oogappels kan ik met mijn rol meegroeien, ook als acteur. Eerst dacht ik: oké, hij is boos, dat moet ik zus of zo spelen. Nu denk ik: waaróm is hij boos? Ik probeer me meer met hem te identificeren. De Mees in seizoen 1 zit aan de ontbijttafel gewoon op z’n telefoon te kijken. Terwijl ik me in seizoen 3 afvraag: wat ben ik aan het scrollen, wat voor gevoel geeft me dat?”

“Ik denk dat er nu een betere Mees staat dan drie jaar geleden. Ik besef nu welke impact het heeft op Mees dat hij zo’n slechte relatie heeft met zijn vader. Door zijn moeder is hij te erg vertroeteld, hij heeft de harde hand van een man in huis gemist.”

Wees lief

“Wat ik tegen alle pubers wil zeggen: Wees een beetje lief tegen je ouders, zij hebben het ook zwaar. En tegen de ouders: Begeleid je kinderen goed, maar niet te veel, geef ze ruimte, laat ze hun eigen fouten maken.”

Lees ook:

Voor de helikopterouder is pubers opvoeden geen lolletje

Pubers in Nederland, hoe groeien ze op? Met gescheiden ouders, in nieuwe knutselgezinnen en onder grote druk, volgens de makers van Oogappels.

Als kind denk je: Papa, mama, doe normaal, jullie zijn toch ook gelukkig geweest samen?

Juna de Leeuw speelt in Oogappels Hansje: een pubermeisje dat klem zit tussen ruziënde volwassenen. “Ik begrijp steeds beter waarom Hansje zo boos is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden