RecensieJeugdtheater

Meebreien aan een decor voor de Minotaurus? Dat kan

Decor van de allereerste voorstelling van Studio Brei: BREI I. Beeld Studio Brei
Decor van de allereerste voorstelling van Studio Brei: BREI I.Beeld Studio Brei

Wie wil breien, brei dan mee. En wel aan het doolhof voor een een jeugdvoorstelling over een half mens, half stier.

Ally Smid

Al acht jaar maakt jeugdtheatercollectief Studio Brei voorstellingen in gebreide decors – zoals compleet ingerichte huiskamers en tuinen met insecten, planten en tuinkabouters – vaak helemaal gemaakt van wol. Hun nieuwe voorstelling vraagt om een wel heel ambitieus breiwerk, er moet een compleet doolhof komen voor de voorstelling: De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+), het oudste monsterverhaal ooit. Het verhaal is gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus, die half stier, half mens is.

Onder begeleiding volg je als bezoeker een route door het labyrint op zoek naar dit monster, waarbij de vraag is of en wat er aan liefde en warmte schuilt in dit beest. Vooral voor dat doolhof zijn veel ervaren en minder ervaren breiers nodig, vertelt vormgever Bibi Trompetter, zoals voor de gebreide monsterhoofden (moeilijk) en de gebreide stierenlappen (makkelijk). Een paar hakers zullen zich storten op de gehaakte ogen en tongen (medium moeilijk).

Wonderlijk eigenlijk, want waarom een gebreid decor? Trompetter vertelt dat ze op de theaterschool als afstudeerproject een trui voor een paard had gebreid dat centraal stond in een voorstelling. Toen had ze de smaak te pakken. Samen met regisseur Anne Maike Mertens vatte ze het idee op om een heel decor te breien. En later sloot ook schrijver Malou de Roy van Zuydewijn aan en richtten ze het jeugdtheatercollectief op dat vanaf het begin samenwerkte met een groep breiers. Het gebreide decor werd hun handelsmerk. Bij de allereerste gebreide voorstelling in 2013, BREI I, maakten ruim vijftig breiers in vier maanden vijfhonderd lapjes van 30 bij 30 centimeter die samen een wollige woonkamer vormden. Deze voorstelling ging over een vrouw die zó een was geworden met haar huis, dat alles van buiten een bedreiging vormde.

De Minotaurus, een monsterlijk labyrint gaat in samenwerking met Stip theaterproducties in augustus in première op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Omdat de breiers door corona nu niet samen kunnen komen, heeft Trompetter een online breiclub opgezet waar zich al tientallen mensen voor hebben opgegeven. “Dat komt ongetwijfeld ook door de avondklok, zo kunnen mensen samenkomen op een andere manier en hebben ze een verbindend doel door het breien aan een groot decor.”

Meedoen? Mail naar Breiproject@gmail.com

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden