OvernameNDC Mediagroep

Mediahuis wil uitgeverij van het Dagblad van het Noorden overnemen

Exterieur van het hoofdkantoor van Mediahuis.  Beeld ANP
Exterieur van het hoofdkantoor van Mediahuis.Beeld ANP
Nienke Schipper

De Belgische uitgeverij Mediahuis wil de NDC Mediagroep overnemen. Als dat lukt, zijn Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant voortaan in Vlaamse handen. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium, maar aandeelhouders en directieleden willen verder niets zeggen over de gesprekken.

Mediahuis is in Nederland eigenaar van onder meer NRC, NRC Next, De Telegraaf en de andere merken die voorheen bij De Telegraaf Mediagroep (TMG) hoorden, waaronder een aantal regionale kranten. Daarnaast bezit het bedrijf in een groot aantal titels in België en Luxemburg, zoals De Standaard en de Gazet van Antwerpen. NDC Mediagroep is vooral actief in het noorden en oosten van Nederland met enkele dag- en weekbladen. De fusie is de volgende in een reeks overnames waarbij twee van oorsprong Belgische uitgeverijen proberen Nederlands grootste mediabedrijf te worden. Ook DPG Media, eigenaar van onder meer Trouw, de Volkskrant en het AD, heeft een Vlaamse eigenaar en nam onlangs tijdschriftuitgever Sanoma over.

Dagbladen hebben last van teruglopende advertentie-inkomsten, waarbij de coronacrisis nog voor extra klappen heeft gezorgd. Veel kranten gingen minder pagina’s maken of moesten andere kunstgrepen toepassen. Vooral kleinere regionale titels lijden extra onder de crisis. NDC Mediagroep verwachtte in maart een terugval van zo’n zestig procent. Met de overname kunnen niet alleen kosten worden bespaard op drukken en distributie, maar wordt het ook eenvoudiger om artikelen uit te wisselen tussen de verschillende titels. Ook bij de DPG Media gebeurt dit regelmatig sinds het concern de regiokranten van Wegener overnam. Zo maken De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad en TC Tubantia regelmatig gebruik van artikelen uit het AD.

Het is niet de eerste keer dat er kapers op de kust zijn voor NDC. Al in 2014 wilde de TMG-topman Geert-Jan Van der Snoek het concern inlijven met exact dezelfde motivatie: kosten besparen en artikelen delen.

Lees ook:

Minder winst op lagere omzet voor Sanoma

Sanoma Nederland zag de winst dalen, aan de vooravond van een overname door mediaconcern DPG.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden