In MemoriamMeat Loaf (1947 - 2022)

Meat Loaf (1947 - 2022) vloog ieder concert vlammend in, alsof het zijn laatste was

Meat Loaf tijdens een concert in de Heineken Music Hall.  Beeld Brunopress
Meat Loaf tijdens een concert in de Heineken Music Hall.Beeld Brunopress

Zijn album Bat Out of Hell (1977) is een van de bestverkochte albums ooit. Later had Michael Lee Aday, zoals de artiest eigenlijk heette, nog een wereldhit met I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That).

Saskia Bosch

Geen algoritme zou het succes van Paradise by the Dashboard Light hebben voorspeld. Met een speeltijd van ruim acht minuten spotte het nummer met de popwet dat een song niet veel langer dan drie minuten moet duren. En de zwaarlijvige en heftig zwetende zanger zelf (zijn artiestennaam ‘gehaktbrood’ was een verwijzing naar zijn forse postuur) oogde in de bijbehorende videoclip ook bepaald niet als een gelikt tieneridool. Toch brak de Amerikaanse zanger Meat Loaf, die donderdag overleed, in 1978 door met deze theatrale rockextravaganza.

In Amerika bleef het nummer over twee hitsige tieners op de achterbank van een auto op de 39ste plaats van de charts steken, maar in Nederland werd het een dikke nummer 1-hit. De zanger, die in 1947 werd geboren als Marvin Lee Aday (wat hij later veranderde naar Michael Lee Aday), zou voor altijd met deze song geassocieerd worden.

Inmiddels behoort Paradise by the Dashboard Light tot een van de meeste iconische rocknummers van de popgeschiedenis. Zo is de song vaste klant in de Top 2000; in 2021 stond het nummer op de 35ste plaats. En het debuutalbum Bat Out of Hell, waar Paradise by the Dashboard Light van afkomstig is, is met 43 miljoen verkochte platen nog steeds een van de best verkochte albums uit de popmuziek.

Een van de markantste figuren in de popmuziek

In Amerika zou het overigens nog tot 1993 duren voor Meat Loaf zijn eerste nummer 1-album (Bat Out of Hell II: Back into Hell) en nummer 1-hitsingle met het nummer I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) zou scoren. Maar hoewel het succes in eigen land op zich liet wachten, stond Meat Loaf tegen die tijd toch al te boek als een van de markantste figuren in de popmuziek. Hij stond bekend om zijn rauwe vocalen en vlammende liveoptredens, waarbij hij er steevast invloog alsof het zijn laatste concert was.

Behalve als muzikant was Meat Loaf ook actief als acteur. Op de middelbare school nam hij deel aan diverse musicals en gedurende zijn loopbaan speelde hij rollen in ruim vijftig films, theaterproducties en televisieseries. Zo was hij te zien in de cultklassieker The Rocky Horror Picture Show, de televisieserie Glee en de film Fight Club.

In 2013 besloot Meat Loaf te stoppen met touren. Drie jaar later kwam hij op dat besluit terug. Maar nadat hij in 2016 tijdens een optreden in Canada op het podium in elkaar was gezakt, namen de zorgen over zijn gezondheid toe. Meat Loaf overleed donderdag op 74-jarige leeftijd.

Lees ook:

Terugverlangen naar de onbezorgde jaren ‘70

Verrassingen zijn uit den boze in de Top-2000. ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen staat dit jaar als vanouds bovenaan en de jaren zeventig zijn het meest voorkomende decennium. Wanneer is het nou eens afgelopen met de hegemonie van de rockdinosaurussen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden