FilmrecensieMatthias et Maxime

‘Matthias et Maxime’: over de schitterende schoonheid van één kus

Matthias en Maxime, vrienden vanaf de lagere school.

Matthias et Maxime
Regie: Xavier Dolan.
Met Gabriel D'Almeida Freitas, Xavier Dolan, Anne Dorval
★★★★☆ 

‘Matthias et Maxime’ gaat over de schitterende schoonheid van één kus en hoe scheppend en vernietigend de naschokken daarvan kunnen zijn. Matthias en Maxime maken deel uit van een vriendengroep van mannen en een enkele verdwaalde vrouw. Allemaal hangen ze ergens achter in de twintig uit, die leeftijd waarop de meeste mensen een spoor in hun leven hebben gevonden om te volgen. Of een richting in zijn geduwd waaruit ze niet meer ontsnappen. 

Maxime (een rol van Xavier Dolan, die ook de regisseur is) werkt in een kroeg, Matthias is advocaat. Ze kennen elkaar al vanaf de lagere school en hebben zowat alle hoogte- en dieptepunten tot nu toe met elkaar meegemaakt. Door de film heen komen de vrienden een keer of drie, vier samen en drinken, roken en slikken dan het een en ander en doen brallerige spelletjes, maar de film draait om de twee titelpersonages.

Op een van die bijeenkomsten stormt de zus van Matthias binnen en schreeuwt dat haar afstudeerfilm dreigt te mislukken omdat twee acteurs het laten afweten. Maxime biedt zichzelf direct aan, Matthias heeft er weinig trek in maar verliest een weddenschap en doet de scène samen met Maxime. Het gaat om een scène waarin twee mannen elkaar een innige kus geven. Geen probleem. Doen ze wel even.

Storm aan gevoelens

Je kunt je storen aan de manier waarop Dolan de storm aan gevoelens vervolgens laat zien die de kus losmaakt. Want de film neemt er z'n zoete, zoete tijd voor, zoals de Engelsen zeggen, om de onrust te laten zien die Matthias beleeft. De intense blikken in de verte, het broedende zwijgen: het voelt repetitief en overtrokken.
Maar dat is het alleen als je er van buiten naar kijkt. Zodra je je voorstelt hoe het voelt als alles plotseling gaat wankelen, als het fundament onder je bestaan wordt weggeslagen, als je iemand anders blijkt dan je zelf dacht te zijn: dan past de stormachtige onrust die Dolan laat zien juist heel goed. 

Dit zijn twee mannen die er nooit een seconde bij hebben stilgestaan dat ze verliefd konden worden op een andere man, laat staan op elkaar. Twee vrienden in een tamelijk traditionele groep vrienden in een tamelijk traditionele gemeenschap.

Het is makkelijk als je ouder wordt om het gewicht van één kus uit je gedachten te laten verdwijnen. Toch zal bijna iedereen zich herinneren hoe zwaar die ene kus ooit woog. Hoeveel gedachten daarover gingen voordat je wist hoe het voelde. Hoe vaak je eraan hebt teruggedacht toen je dat wel wist. Matthias et Maxime is ergens een klein beetje een ode aan die eerste aanraking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden