Openluchtexpositie
Maskers die zorgen voor schijnveiligheid
Voor Karl Karlas zijn maskers de symbolen van de coronacrisis. “Er gaat geen dag voorbij of er is nieuws over: er is een tekort, er wordt mee gefraudeerd, moeten ze wel of niet op in het openbaar vervoer?” Voor haar was dus snel duidelijk wat ze zou gaan doen, toen ze een opdracht kreeg van De Lakenhal. Dat Leidse museum vroeg haar en de elf andere leden van het kunstenaarscollectief ROEM om werk te maken dat geïnspireerd is door de actualiteit.
“Maskers zorgen ervoor dat je onherkenbaar wordt. Dat kan juist de bedoeling zijn, maar ik hoorde dat in de zorg mensen een foto van zichzelf op hun kleding dragen, zodat patiënten kunnen zien wie er achter het masker schuilgaat.”
Bijna symbolisch
Dat is een reden dat de maskers die Karlas maakte juist transparant zijn. Maar niet de enige. “Er is ook veel discussie over schijnveiligheid. We weten niet of zo’n zelfgemaakt masker helpt. Dan wordt het dragen bijna symbolisch – je communiceert ermee, maar wat wil je zeggen?” Dat is best verwarrend, vindt Karlas. “Ik was net in de bouwmarkt om materiaal te kopen en daar liep een man met een mondkapje. Ik dacht: ben je nou bang om ziek te worden, of ben je juist ziek?”
Zeker niet geschikt voor praktisch gebruik
Daarom maakte ze maskers die het tegenovergestelde zijn van de maskers die we nu zo veel zien: zeker niet geschikt voor praktisch gebruik. Ze gebruikte materiaal dat makkelijk voorhanden is, daar werkt ze graag mee. “Fruitnetjes uit de supermarkt, verpakkingsmateriaal uit bezorgde pakketjes.” Zonder dat ze zich er bewust van was, kreeg haar werk daardoor een extra betekenis. Want waar komen we nog? In de supermarkt. En als we niet naar buiten durven, laten we alles bezorgen. “Ik vind het fantastisch als anderen iets in mijn werk ontdekken dat ik er niet bewust heb in gelegd.”
Haar ‘Feest der gemaskerden’ is gefotografeerd door Fenna Jensma. De beelden zijn nu in Leiden te zien, langs een kunstroute waar ook de coronawerken van de andere elf leden van ROEM opgesteld staan. Er is een boekje van gemaakt waarmee de jonge kunstenaars wat geld hopen binnen te halen in deze magere tijden. Karlas is opgetogen dat ze haar werk weer eens aan het publiek kan laten zien. Nu eerst buiten, straks in De Lakenhal. “Dan worden de maskers getoond door modellen in een soort kruising tussen een performance en een modeshow.”
Meer informatie: roemleiden.nl. De openluchtexpositie ‘Please Don’t Touch’ is t/m 22 mei op verschillende plekken in Leiden te zien.
Lees ook:
Bij dit buitenkunstwerk is het heerlijk rustig, echt waar
Nu de musea dicht zijn, is het hoogste tijd voor buitenkunst. Liefst wel een werk waarbij je afstand kunt houden. Dat lukt wel bij de Blauwe Golven in Arnhem, ontdekte Joke de Wolf.