RecensieFilm

‘Mascarade’ is een stroperig misdaadspel aan de zonovergoten Franse Rivièra

In ‘Mascarade’beramen Adrien en Margot een plan om de boel eens flink op te lichten. Beeld Filmdepot
In ‘Mascarade’beramen Adrien en Margot een plan om de boel eens flink op te lichten.Beeld Filmdepot

Mascarade
Regie: Nicolas Bedos
Met Pierre Niney, Marine Vacth, Isabelle Adjani en François Cluzet
★★

Belinda van de Graaf

De Franse Rivièra werd al vaak bezongen als de plek waar schoonheid en corruptie hand in hand gaan. ‘A sunny place for shady people’, zo beschreef de Britse schrijver Somerset Maugham het Zuid-Franse kustgebied ooit. En dat is ook precies wat regisseur Nicolas Bedos met Mascarade voorschotelt: een zonnige plek voor obscure types.

Twee van die figuren, de jonge gigolo Adrien en de jonge escort Margot, ontmoeten elkaar op een feest in een luxe villa. Adrien leeft er samen met de oude filmster Martha. Margot is er te gast als de maîtresse van de theaterdirecteur van Nice. De twee uitvreters vinden elkaar, worden verliefd en beramen een plan om de boel eens flink op te lichten.

Tussen dat gezwendel door speelt een proces tegen een vastgoedmakelaar met wie Margot heeft aangepapt en die op haar zou hebben geschoten. Maar hoe complex het misdaadverhaal ook wordt (wie luist wie erin?) en hoe aantrekkelijk de Côte d’Azur ook in beeld wordt gebracht, van het jonge oplichtersstel word je niet koud of warm. Het zijn en blijven vervelende karakters, stroperig en zonder charme gespeeld door Pierre Niney en Marine Vacth.

Dezelfde afstand voel je bij het optreden van de Franse steractrice Isabelle Adjani als Martha, de eigenaresse van de luxe villa. Haar karakter lijkt gemodelleerd naar Norma Desmond, de oude filmster uit Sunset Boulevard (1950). Pijnlijk is dat elke vergelijking met die Hollywoodklassieker mank gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden