Cultuur

Martin Fondse is de nieuwe Componist des Vaderlands

Martin Fondse. Beeld Krijn van Noordwijk
Martin Fondse.Beeld Krijn van Noordwijk

Pianist, componist, arrangeur en dirigent Martin Fondse is de vierde Componist des Vaderlands. Dat is een door muziekauteursrechtenorganisatie Buma Cultuur in het leven geroepen functie om als boegbeeld van de eigentijdse Nederlandse muziek te fungeren.

Redactie Trouw

Twee jaar lang zal Fondse daarom met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Ook zal hij als ambassadeur opkomen voor het belang van alle betrokkenen bij het Nederlandse muziekleven. Volgens de jury die hem aanwees is Fondse een ‘echte muzikale verbinder’ en een veelzijdige duizendpoot die met zijn composities en persoonlijkheid een brede doelgroep kan bereiken en voor zich winnen.

Fondse werd al vaak onderscheiden, onder meer met de BUMA Boy Edgar Prijs van 2017, een Zilveren Notenkraker in 2016 en de Edison Award Jazz National van 2012. De musicus componeerde en arrangeerde voor onder anderen Pat Metheny, Daniel Jobim, Eric Vloeimans en diverse orkesten.

Willem Jeths, Mayke Nas en Calliope Tsoupaki waren eerder de Componist des Vaderlands.

Lees ook:

Componist Martin Fondse: ‘Muziek is als het leven, je moet omarmen, niet buitensluiten’

De muziek van jazzmusicus Martin Fondse klinkt veel makkelijker om te spelen dan zij in werkelijkheid is. Hij verdoezelt de complexiteit liever.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden