Marten Toonder heeft zijn laatste boek geschreven

Elsevier richt zich op de lezer die verstand heeft van geld. En die wordt deze week weer optimaal bediend. Twaalf pagina's lang wordt voorlichting gegeven over de euro die sneller komt dan velen denken.

FRED LAMMERS

Al vanaf 1 januari 1999 is de euro de feitelijke munt van Nederland, al blijft de gulden nog drie jaar 'gewoon' in omloop. Er is dus nog alle tijd om een sluitend plan te ontwikkelen voor de uiteindelijke omwisseling per 1 januari 2002. Er verandert door de invoering veel, ook gevoelsmatig. Zo zullen tal van miljonairs die status verliezen want een euro is 2,23 gulden waard.

Journalist Willem Oltmans krijgt in Elsevier ook gelegenheid zijn vehaal te doen over de laatste ontwikkelingen in zijn strijd om schadeloos te worden gesteld voor de tegenwerking van overheidszijde bij het uitoefenen van zijn werk.

Pikanter is wat hij onthult over het boek dat in januari van zijn hand verschijnt. Daarin geeft hij een ontluisterend beeld van de koninklijke familie. Zijn onthullingen zegt hij te hebben van zijn vroegere lerares Gertrude Buringh Boekhout. Zij werd voor hem een soort tweede moeder, een functie die zij ook had voor Beatrix. In brieven en persoonlijke gesprekken vertelde zij veel uit de keuken van Soestdijk. Bijvoorbeeld dat Juliana republikein was geworden als zij geen koningin was geweest. Over Beatrix heeft Oltmans weinig goeds te melden. Haar karakter zou in Leiden zijn 'verpest'. Kritisch is ook het artikel over koning Albert van België die zijn invloed steeds verder uitbreidt. Ruzie met de vorst betekent schade aan je carrière.

In Hervormd Nederland een opmerkelijk interview met Marten Toonder, die - als hoogbejaarde - wat het leven hem leerde nu aan de buitenwacht doorgeeft in een nieuw boek. Persoonlijk is hij ervan overtuigd dat dit zijn laatste boek zal zijn. Centraal in dat boek staat Toonders kortstondige relatie met de componiste Tera de Marez Oyens, die een half jaar na hun huwelijk overleed. Tevens is het boek, zo vertelt de schrijver, 'een zoektocht naar zijn meest persoonlijke ik'.

Hij verzucht een heel leven nodig te hebben gehad om het diepste in zichzelf te leren kennen. Hoewel zijn lichaam oud is, blijven zijn geest en gedachten dezelfde. “De vraag is: ben ik wijzer geworden? Een ietsje misschien. Ik heb ontdekt dat ik een geestelijk 'ik' heb dat niet ouder wordt. Dat zal ook nooit sterven”. In zijn jonge jaren liet hij zich, zo weet hij nu, te veel drijven door de materie. Hij wilde vooruit in het leven en liet de geest niet toe. Pas achteraf kan hij vaststellen dat hij met zijn eerste vrouw ook gelukkig was.

Leerzaam is het artikel waarin met veel voorbeelden een lans wordt gebroken voor homeopathie. Ten onrechte wordt dat als 'onwetenschappelijk' van de hand gewezen.

Rijk de Gooyer vertelt in Vrij Nederland dat hij zijn talent niet heeft kunnen uitdiepen. Hij doet acteurs na en wacht nog steeds op 'de rol van zijn leven'.

We zullen er het komende jaar mee worden overvoerd en daarom stort De Groene Amsterdammer zich nu al op het millenniumprobleem. Verwacht wordt dat tien procent van onze bedrijven daaraan failliet zal gaan. Het Millennium Platform moet in opdracht van de regering zoveel mogelijk onheil zien te voorkomen. Maar het is raadzaam tijdig olielampjes, kampeergasjes en waterzuiveringstabletten in te slaan voor het geval dat bestaande voorzieningen niet meer blijken te werken.

In HP/De Tijd een ontmoeting met een heer van smaak. Anne Paul Brinkman richt huizen in van de fundering tot en met gemarmerde lambrizeringen. De kunst van het wonen is tegenwoordig te koop voor iedereen die het kan betalen. Brinkman vult aan dat sommige mensen erg slecht kunnen luisteren naar hun eigen ziel. Daar is hij dan voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden