Koken met Karin

Marokkaanse maizenakoekjes (met chocola en cornflakes)

Marokkaanse maïzenakoekjes Beeld Karin Luiten

Spritsen, speculaasjes en kletskoppen, wie kent ze niet? Maar wat weet u van gazellekoekjes, dadelhoorntjes of amandelbloemen? Voor deze Marokkaanse klassiekers kunt u terecht bij koekjeskoningin Elisabeth Scholten, die online onder de naam ‘Ellouisa’ (‘dat lijkt het meest op mijn eigen naam en klonk toch een beetje Marokkaans’) al jaren Marokkaanse koekjes bakt. Zojuist verscheen haar fijne kookboek ‘100 luxe koekjes’.

Zeventien jaar geleden ontmoette de Nederlandse juriste de Marokkaanse liefde van haar leven en ging ze zich verdiepen in de Marokkaanse keuken. In het pre-whatsapptijdperk was het echter niet zo makkelijk om even haar schoonmoeder in Marokko te raadplegen, dus zocht ze haar heil op internetforums. Met vallen en opstaan kreeg ze steeds meer gerechten onder de knie waarbij ze al snel een voorkeur ontwikkelde voor koekjes. “Een taart is meteen zo’n heel groot ding, terwijl één koekje al een traktatie is”, legt ze uit als ik haar bel. “En dan liefst met veel tegelijk én in allerlei verschillende soorten, dat ziet er het mooiste uit.” Overigens heeft ze voor haar boek de hoeveelheden wat aangepast, “want ik merkte dat mijn Nederlandse volgers niet meteen vijftig koekjes willen bakken”. Zelf draait ze daar haar hand niet voor om. Bakgelegenheden genoeg: alle islamitische feestdagen, maar ook bruiloften of visite, voor wie ze net zo lief gevulde koeken of bokkepootjes maakt. “Het enige nadeel”, waarschuwt ze, “als je eenmaal zelf koekjes gaat bakken, vind je die uit een pak daarna echt niet meer lekker.”

Na een tip bak ik als eerste de maizenakoekjes uit haar boek. Gemaakt met boter én olie, wat in combinatie met maizena in plaats van bloem een in de mond smeltend effect geeft. En dan gaan ze ook nog eens door chocolade en gemalen cornflakes. “Dat klinkt inderdaad niet als een eeuwenoud Marokkaans ingrediënt”, lacht Elisabeth, “maar het is toch echt een traditioneel koekje dat iedere Marokkaan kent.”

Zelf maken, nodig voor 20 koekjes

3 eidooiers

30 g suiker

1 zakje vanillesuiker

65 g roomboter

(kamertemperatuur)

35 ml zonnebloemolie

150 g maizena

½ tl bakpoeder

Garnering:

150 g melkchocolade

100 à 150 g cornflakes

Oven voorverwarmen op 175 °C. Doe dooiers, suiker, vanillesuiker, boter en olie in een kom en klop glad met de mixer. Meng maizena en bakpoeder erdoor en kneed kort met de hand tot een zacht deeg. Té zacht? Weersta de neiging om extra maizena toe te voegen maar leg het deeg even een half uurtje in de koelkast. Rol er twintig bolletjes van ‘ter grootte van een olijf’. Maar die zijn niet rond, dus dat vond ik een verwarrend advies. Denk aan een soepgehaktballetje of een wat ruim uitgevallen kruidnootje. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15-20 minuten in de oven. Laat eerst afkoelen, warm zijn ze erg bros. Maal de cornflakes tot gruis in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer. Smelt de chocolade onder regelmatig roeren in de magnetron of au bain marie (in een kom op een pan met een bodempje kokend water). Wentel de koekjes met twee vorken door de chocolade, haal dan door de cornflakes. Laat opstijven op een vel ­bakpapier, eventueel even in de koelkast.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden