BoekrecensieEen klein leven ingekleurd

Marly Hendricks en Nicolien Mizee maakten een geestig en troostrijk kleurboek

null Beeld

Prachtig boekje van Marly Hendricks en Nicolien Mizee voor als de regen met bakken naar beneden komt.

Nicole Lucas

De pest gelezen en De stad der blinden. De schuur opgeruimd en het plafond in de keuken gewit. Zoomen geleerd en drie recht-toe-recht-aan sjaals gebreid. En nu?

‘Hoe houden we de moed erin?’ kopte Trouw begin deze maand toen de eerste signalen van hernieuwd corona-onheil opdoken. Vier deskundigen mochten hun zegje doen: Blijf positief, overdenk je leven, stel andere prioriteiten, oefen in geduld, zie de humor van de situatie in. Het klonk toch als een redelijk zware opgave. Het meest concreet; ga wandelen. Liefst met een ander, aldus een hoogleraar, omdat je elkaar niet aan hoeft te kijken, ben je geneigd veel meer met elkaar te delen.

null Beeld

Nou was dat net iets dat kunstenares Marly Hendricks en schrijfster Nicolien Mizee dit voorjaar niet konden doen. De een woont in Frankrijk, de ander in Haarlem. Hun oplossing was een andere. Hendricks begon tekeningen te maken van haar zeer nabije omgeving. Mizee, vooral bekend van haar Faxen aan Ger, voorzag deze van commentaar. Het resultaat is een prachtig boekje Het kleine leven, ingekleurd.

Haast troostrijk zijn de prenten van Hendricks van bloemen, planten, vlinders, insecten en een enkel o, zo gewoon huiselijk tafereel. Knap zijn de korte teksten (erg prettig nu concentratie geregeld zo’n onbereikbaar goed lijkt te zijn) van Mizee. Nu eens geestig is ze: ‘Klimop is een hotelrestaurant dat open is buiten het seizoen’. Dan weer venijnig, bijvoorbeeld als ze niet alleen flora en fauna fileert, maar ook voorbije relaties. Waarmee ze en passant ook maar even een paar mensenlevens doorneemt en, inderdaad, inkleurt.

null Beeld

Het boekje sluit af met toekomstmuziek, althans daar gaan we maar vanuit: met de voeten op een stoel, een fles wijn en camembert binnen handbereik en uitzicht op een lieflijk dorp. De zon erbij denken is niet moeilijk. Je kunt haar er ook zelf inkleuren. Dus leg die potloden (of waterverf of waskrijtjes) maar vast klaar, voor als de regen met bakken naar beneden komt en ook die wandeling geen aanlokkelijke optie is. Op deze pagina’s vast een voorproefje.

Marly Hendricks en Nicolien Mizee
Het kleine leven, ingekleurd
Nijgh & Van Ditmar; 64 blz. € 15

Lees ook

‘Allesverpletterende’ van Nicolien Mizee is haarscherp, eerlijk en licht

Het derde deel van de faxenreeks vormt het sluitstuk van de vorming van de auteur. Ze heeft er eindelijk vrede mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden