Margriet van der Linden ’Ik sluit geen boeken uit’

Margriet van der Linden (1970) is hoofdredacteur van vrouwenmagazine 'Opzij' (Trouw) Beeld
Margriet van der Linden (1970) is hoofdredacteur van vrouwenmagazine 'Opzij' (Trouw)

Margriet van der Linden (1970) is hoofdredacteur van vrouwenmagazine ’Opzij’ en presenteerde afgelopen seizoen ’Zomergasten’ voor de VPRO-televisie.

Waar staan uw boeken?

„In de hal van de eerste verdieping. Je kunt er niet omheen. Het is een wand van een meter of zeven en 3,5 meter hoog. Het zijn er een paar duizend en ik moet op een trap staan om er bij te komen. Ik heb niet alles gelezen. Niet elk boek leent zich ervoor van kaft tot kaft te lezen. Met het indelen van mijn kast ben ik nooit verder gekomen dan buitenland, binnenland, religie, fictie en non-fictie. ”

Waar leest u?

„Op de bank en heel veel in bed. Ik lees de hele dag door, ook voor mijn werk en iedere zaterdag koop ik wel iets nieuws. De laatste aanwinst is ’Ontheemd’ van Edward Saïd.”

Doet u wel eens boeken weg?

„Ik ben daar niet heel goed in. Iets weggooien doe je niet zomaar, dat heb ik van mijn vader.”

Heeft u wel eens een boek gestolen?

„Dat denk ik wel. Ik heb vast wel eens een boek te laat ingeleverd bij de bibliotheek en toen maar gehouden. Boeken van de bieb mochten wij trouwens nooit in bed lezen. En met de kennis van nu snap ik dat dat inderdaad iets vies heeft.”

Welk jeugdboek staat u het beste bij?

„Ik kom uit een gereformeerd nest en in die kringen was vooral ’Snuf de hond’ het jeugdboek bij uitstek. Die verslonden we toen we een jaar of 10, 12 waren. Voor de meisjes had je ’De Vijf’ van Enid Blyton.”

Noem eens een echte aanrader?

„Voor mijn metier is dat het werk van Catherine Graham, erfgename van degene die The Washington Post oprichtte, de krant die ze zelf leidde en de krant die het Watergate-schandaal aan het licht bracht. Ik ben erg van de Amerikaanse non-fictie en fictie. Maar ik sluit sowieso geen boeken uit. Ook Kluun en Saskia Noort niet. Ik wil dan weten waarom dat zo populair is.”

Wat is het ultieme vrouwenboek?

„Dan kom je toch terecht bij Joke Smit. Of Anja Meulenbelt met ’De schaamte voorbij’. Fay Weldon hoort ook in de feministische bibliotheek thuis. Maar tegenwoordig past bijna elke zelfbewuste schrijfster daarin. De emancipatie heeft zich in de breedte voltrokken.”

Welk boek is u het meest dierbaar?

„Dat is een boek van de Vlaamse schrijver Eriek Verpale. Die mocht ik ooit interviewen en blijkbaar heeft dat nogal indruk op hem gemaakt. Toen ik later nog eens een boek van hem las bleek het laatste hoofdstuk aan mij gewijd te zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden