Literatuur

Margaret Atwood en Bernardine Evaristo delen de Booker Prize

De Canadeze schrijver Margaret Atwood (links) en de Britse Bernardine Evaristo na de bekendmaking van de Man Booker Prize 2019.  Beeld EPA
De Canadeze schrijver Margaret Atwood (links) en de Britse Bernardine Evaristo na de bekendmaking van de Man Booker Prize 2019.Beeld EPA

Schrijfsters Margaret Atwood en Bernardine Evaristo hebben samen de Booker Prize 2019 gewonnen.

Redactie

Atwood (79) wint met haar boek ‘The Testaments’, het vervolg op het beroemde ‘The Handmaids Tale’. Het boek is een dystopische fantasie over een Amerika waar vrouwen als slaven worden ingezet om kinderen te krijgen.

Evaristo (50) schreef ‘Girl, Woman, Other’. Het boek beschrijft de levens van twaalf karakters, de meesten zwarte vrouwen, kriskras door de afgelopen decennia.

Volgens juryvoorzitter Peter Florence reflecteren beide boeken op de wereld van vandaag de dag, en resoneren de personages met elk van ons. “Daarbij zijn het ook eens fantastisch overweldigende pageturners”.

De regels van de Booker Prize schrijven voor dat er een winnaar moet zijn, maar de jury kon niet kiezen. Na een beraadslaging die een paar uur duurde verscheurde de vijfkoppige jury de reglementen, en koos het dus maar twee winnaars. Het is voor het eerst dat de Man Booker, die sinds 1969 wordt uitgereikt, naar twee winnaars gaat. Het prijzengeld van 50.000 pond zullen Atwood en Evaristo moeten delen. De organisatie gelooft niet dat hiermee een precedent is gezet.

Beide winnaars toonden zich maandagavond verguld met de prijs, ook al moesten ze hem delen. “Het zou beschamend zijn voor iemand van mijn leeftijd als ik een jongere schrijver zou hebben geblokkeerd”, zei Atwoord, die met 79 jaar de oudste Man Booker-winnaar tot op heden is. Evaristo noemde de onderscheiding iets dat ‘jaren als iets onbereikbaars had gevoeld’.

Lees ook:

Eindelijk een vervolg op het ‘Het verhaal van de dienstmaagd’

Na 35 jaar brengt schrijfster Margaret Atwood een vervolg uit op haar boek ‘Het verhaal van de dienstmaagd’. Waarom dat al bij voorbaat een sensatie was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden