De SerieMare of Easttown

Mare of Easttown, met een overdonderende Kate Winslet, is veel meer dan de zoveelste detectiveserie

Kate Winslet als Mare Sheehan in 'Mare of Easttown'. Beeld HBO
Kate Winslet als Mare Sheehan in 'Mare of Easttown'.Beeld HBO

In een dorpje wordt een jonge vrouw vermoord; Kate Winslet mag dat oplossen. Maar Mare of Easttown is veel meer dan de zoveelste detectiveserie.

Joris Belgers

Zeker, de nieuwe HBO-thrillerserie Mare of Easttown vinkt keurig alle genreclichés af. In de eerste aflevering wordt een jonge tienermoeder vermoord, een zaak die al dan niet te maken zou kunnen hebben met de verdwijning van een ander meisje een jaar eerder. Het doet de demonen die onze getroebleerde heldin teisteren weer opleven, terwijl ze assistentie krijgt van een jonge, ambitieuze detective van buiten het dorp. En natúúrlijk moet ze uiteindelijk haar badge & gun inleveren, en natúúrlijk kan ze de zaak vervolgens toch niet loslaten.

Misschien doen de schrijvers het er wel om, maar het knappe is dat al die clichés naadloos passen in deze formidabele, overrompelende thrillerserie, die zich afspeelt in Easttown, een grauw voorstadje van Philadelphia. Een roestig stukje rust belt waar de opiatencrisis flink om zich heen heeft gegrepen. Zo’n gemeenschap waarin iedereen elkaar en elkaars ellende kent, en waar het door teleurstelling woekerende cynisme tegen de plinten klotst.

Precies dat is waarmee deze serie zich onderscheidt van andere politieseries. De moord is ondergeschikt aan alle bijzaken (en bijrollen), met als resultaat dat er zo ontzettend veel leven schuilt in deze zevendelige HBO-serie. Leven van het grimmige, realistische soort, maar toch.

Het is knap hoe in slechts zeven afleveringen de hele gemeenschap Easttown zo echt kan aanvoelen, eervolle vermelding verdient daarbij Mare’s vriendin Lori Ross (Juliette Nicholson) aan wier ogenschijnlijk normale gezin toch ook genoeg rammelt; of Mare’s inwonende moeder (Jean Smart) die bewijst dat grauwe uitzichtloosheid een prima ondergrond voor een welkom vleugje humor is.

De uitgebreide, uitstekende cast overtuigt, maar een werkelijk fenomenale Kate Winslet torent er bovenuit. De actrice zet de gezette, nerveus aan haar e-sigaret lurkende rechercheur Mare Sheehan buitengewoon gelaagd neer. Ze is het type geharde detective dat het inmiddels allemaal niet zo nauw neemt met de regeltjes. Alleen komt dat niet zozeer door haar politiewerk, maar door alle tegenslag in haar eigen leven. Ook dat is wat Mare of Easttown anders maakt dan de meeste politiethrillers.

Juliette Nicholson (Lori Ross) en Kate Winslet (Mare Sheehan) in Mare of Easttown. Beeld HBO
Juliette Nicholson (Lori Ross) en Kate Winslet (Mare Sheehan) in Mare of Easttown.Beeld HBO

Mare’s vader heeft zelfmoord gepleegd toen ze 13 was; haar drugsverslaafde zoon heeft eveneens een eind aan zijn leven gemaakt, de ex-vrouw van die zoon eist nu ze clean is voogdij over haar kleinkind; wat ervoor heeft gezorgd dat ook Mare’s eigen huwelijk is gestrand. Niet dat Mare met al die ellende te koop loopt. Nee, deze norse binnenvetter is iemand die er helemaal content mee is dat ze niet al te makkelijk vrienden maakt. En desondanks is het iemand voor wie je als kijker al snel ontzettend veel sympathie ontwikkelt.

Dat is geen geringe prestatie van Winslet: het is zonde dat dit soort series niet mag meedoen aan de Oscars.

Winslet is niet de enige reden waarom deze serie meer dan de moeite waard is. Al die rafelrandjes zorgen ervoor dat Easttown blijft broeien en boeien: Mare’s gebroken gezin; de plaatselijke jeugd die zeer zeker níet alright blijkt te zijn; de pas gearriveerde schrijver (Guy Pearce!) met wie duidelijk iets aan de hand is; haar vrienden en buren die allemaal hun halfverborgen eigen problemen hebben.

Mare of Easttown is dus beslist géén clichématige genrethriller. Ja, er is een jonge vrouw vermoord, maar dat is niet het drama waar het om gaat. Het echte drama zit hem in hoe een leven van tegenslag en rouw het vertrouwen in de medemens kan uithollen. Iets wat deze hechte gemeenschap een stuk minder hecht maakt dan hij op het eerste gezicht misschien lijkt. Dat is de echte nachtmerrie van Easttown.

Mare Of Easttown (7 delen) is vanaf 19 april te zien op HBO, via Ziggo Movies & Series XL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden