#MeToo

Marcus Azzini legt zijn taken bij Toneelgroep Oostpool toch neer

Marcus Azzini.  Beeld Daniel Cohen
Marcus Azzini.Beeld Daniel Cohen

Marcus Azzini legt zijn taken als artistiek directeur en regisseur van Toneelgroep Oostpool per direct neer.

Sandra Kooke

Marcus Azzini, artistiek directeur en regisseur van Toneelgroep Oostpool, legt per direct zijn taken neer om ruimte te maken voor een vervolgonderzoek naar zijn gedrag. Dat zou mogelijk grensoverschrijdend zijn geweest. Zo heeft hij een relatie met een veel jongere medewerker gehad. Ook zou de cultuur onder zijn leiding onveilig zijn geweest.

In een eerder onderzoek, naar aanleiding van klachten van vier voormalige medewerkers en stagiairs, werd Azzini nog vrijgepleit van machtsmisbruik of willekeur, al adviseerde het onderzoeksbureau wel hem voortaan door een coach te laten begeleiden.

Oostpool besloot twee weken geleden dat de artistiek leider aan kon blijven, mede omdat hij openlijk zijn fouten erkende. In Trouw zei Azzini daarover: “Jonge mensen hebben zich door mij onveilig gevoeld. Daar wil ik mijn excuses voor aanbieden. Ik heb slecht gecommuniceerd, ben slordig geweest en heb te weinig onderkend hoe groot mijn macht over andere mensen was.”

Nieuwe signalen

Het theatergezelschap heeft toch tot een vervolgonderzoek besloten, omdat afgelopen week nieuwe signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnenkwamen bij Oostpool. Volgens Karen Verkerk, voorzitter van de raad van toezicht, wil Oostpool “heden en verleden recht aankijken en bespreekbaar maken wat onbesproken bleef, om zo tot heling te komen”. Azzini deelt dat voornemen en legt daarom zijn taken als artistiek directeur, regisseur en bestuurder tot nader order neer.

Fouten ten opzichte van de melders

Op het eerste onderzoek kwam veel kritiek. Volgens de vier melders was onderzoeksbureau Bezemer&Schubad voornamelijk geïnteresseerd in de relatie met de jonge medewerker, terwijl er volgens hen ook sprake was van een problematische cultuur bij Oostpool, waar pesten en drugsgebruik voorkwamen. Daar ging het onderzoeksbureau nauwelijks op in. Wat hen ook stoorde is dat Oostpool eerst de pers inlichtte en daarna pas met hen in gesprek ging.

Verkerk erkent nu dat Oostpool fouten heeft gemaakt ten opzichte van de melders. “De communicatie richting betrokkenen over de uitkomsten van het onderzoek had zorgvuldiger en beter gemoeten.” Ook hecht ze nu veel waarde aan “het erkennen van de gevoelens van angst en onveiligheid die naar voren zijn gekomen”. De melders hebben volgende week een gesprek met de leiding van de toneelgroep.

Voor het vervolgonderzoek gaat Oostpool samenwerken met Mores, het onlinemeldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de cultuursector.

Lees ook:

Ongewenst gedrag Azzini leidt niet tot sanctie bij Toneelgroep Oostpool

Na onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag hoeft artistiek leider Marcus Azzini van Oostpool niet op te stappen.

Rik Launspach: Er is bij casting niet veel veranderd sinds #MeToo

Nederlandse acteurs durven nog steeds niet naar buiten te treden over grensoverschrijdend gedrag van het kleine, machtige groepje dat in de toneel- en filmwereld aan de touwtjes trekt. Rik Launspach schreef daarover van binnenuit een roman.

Theatergezelschap Oostpool wil cultuuromslag na klachten

Theatergezelschap Oostpool gaat na meldingen van ongewenst gedrag maatregelen nemen om de cultuur van het bedrijf te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden