Literatuur

Manuscriptendief die honderden schrijvers oplichtte, onder wie Hanna Bervoets, na jaren gepakt

Toen Hanna Bervoets vorig jaar haar Boekenweekgeschenk voltooid had, stuurde een medewerker van uitgeverij Pluim het manuscript nietsvermoedend naar de oplichter. Beeld ANP
Toen Hanna Bervoets vorig jaar haar Boekenweekgeschenk voltooid had, stuurde een medewerker van uitgeverij Pluim het manuscript nietsvermoedend naar de oplichter.Beeld ANP

Een spannende whodunit in de literaire wereld is tot een voorlopige ontknoping gekomen. Vijf jaar lang kon de ‘mysterieuze manuscriptendief’ zijn gang gaan, maar woensdag greep de Amerikaanse politie hem in de kraag in New York. Een dag later stond hij voor de rechter.

Sander Becker

De aanklacht tegen de 29-jarige Italiaan Filippo B. luidt dat hij via list en bedrog de hand heeft gelegd op honderden ongepubliceerde manuscripten van bekende auteurs. Onder de slachtoffers bevinden zich internationale grootheden als Margaret Atwood en Ethan Hawke.

Ook schrijver Hanna Bervoets kreeg met hem te maken. Toen zij vorig jaar haar Boekenweekgeschenk voltooid had, stuurde een medewerker van uitgeverij Pluim het manuscript nietsvermoedend naar de oplichter.

Mogelijk een celstraf van 22 jaar

B. maakte gebruik van valse e-mailadressen en 160 nepwebsites, die dankzij sluwe trucs net echt leken. Zo verving hij de kleine letter ‘m’ door ‘rn’: uitgever ‘Macmillan’ werd dan ‘Macrnillan’. Hij deed zich voor als vertaler, literair agent of uitgever die aasde op de vertaalrechten van een boek. Zo kon hij nieuwe romans en verhalen al in een vroeg stadium lezen.

Wat B. met de diefstal opschoot, is een raadsel. Voor zover bekend heeft hij de teksten nooit doorverkocht of anderszins financieel geëxploiteerd. Mogelijk wilde hij literaire ideeën stelen voor andere publicaties.

De Italiaan werkte de afgelopen zes jaar voor verschillende Britse uitgeverijen. Dankzij zijn ervaring en contacten wist hij precies hoe hij kon doordringen tot de beheerders van de manuscripten. De laatste twee jaar was hij in Londen actief voor uitgeverij Simon & Schuster, die hem per direct heeft geschorst. De uitgever distantieert zich nadrukkelijk van de frauduleuze praktijken.

Voor de rechter hield B. donderdag vol dat hij onschuldig is. Hij is voorlopig vrijgelaten op een borgtocht van 265.000 euro – het huis van zijn partner in Londen dient als onderpand. Zijn paspoort is ingenomen. Hij wacht nu met een enkelband in huisarrest bij een vriendin in New York het proces af. De aanklacht van internetfraude en identiteitsdiefstal kan hem komen te staan op een celstraf van 22 jaar.

Lees ook:

Cyberfraude ‘explosief’ gestegen: 39,5 miljoen ontfutseld van consumenten

Cybercriminelen hebben consumenten vorig jaar recordhoeveelheden geld afgetroggeld. Banken zeggen dat ze last hebben van de huidige privacywetgeving in de aanpak daarvan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden