Manon Sikkel populairste auteur bij kinderen

Manon Sikkel. Beeld ANP
Manon Sikkel.Beeld ANP

Manon Sikkel is dit jaar de populairste schrijfster onder kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Zij sleepte woensdag voor die leeftijdscategorie de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012 in de wacht met haar kinderboek Hoe word ik een koppelaar?

Het is de eerste keer dat Sikkel de prijs wint. De afgelopen 9 jaar kreeg Francine Oomen de meeste stemmen voor haar kinderboeken in de Hoe overleef ik?-serie.

Onder kinderen van 6 tot en met 9 jaar won Geronimo Stilton voor de derde keer op rij de prijs, dit jaar met het boek Fantasia VI. Geronimo Stilton is een bedacht figuur waarbij de muis Geronimo zowel schrijver als hoofdpersonage is. Achter de boeken zit een Italiaans schrijverscollectief.

De Nederlandse Kinderjury is de publieksprijs voor het beste kinderboek, waarvan de organisatie in handen is van de CPNB. De afgelopen maanden konden kinderen in de twee leeftijdscategorieën stemmen op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. In beide categorieën werden vijf boeken genomineerd. Ruim 32.000 kinderen brachten hun stem uit.

Pluim van de Senaat
De zogeheten Senaat van de Kinderjury, kinderen die de boeken lezen waarop het meest is gestemd en hierover een juryrapport schrijven, reikte de Pluim van de Senaat uit. Die onderscheiding ging naar Superjuffie van Janneke Schotveld en Raveleijn van Paul van Loon.

De prijs werd woensdag voor de 25e keer toegekend. In de afgelopen 25 edities blijkt Paul van Loon de grootste publiekslieveling te zijn: hij won tien keer de Prijs van de Kinderjury. Francine Oomen streek negen keer met de eer, evenals Carry Slee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden